Nagy sikerű múzeumi majális

Írta:  Gönczöl András 2016.05.25.

Szinyei Merse Pál Majális című festményének hangulatától formailag, tartalmilag jócskán eltérő rendezvényre szólt a meghívó.

Szinyei Merse Pál Majális című festményének hangulatától formailag, tartalmilag jócskán eltérő rendezvényre szólt a meghívó. A Múzeumok Majálisa a Nemzeti Múzeum kertjében május 21–22-én címmel test- és szellemi közelségbe hozta a múzeumok eddig kevésbé ismert szórakoztató arcát. Kerületünket a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény képviselte.

m1

El tudják képzelni, miképpen férhet el több mint 120 kiállító egymás mellett a Múzeumkertben úgy, hogy a tengernyi látogatónak is maradjon hely? Megoldották. Katonás rendben sorakoztak a kiállítok sátrai, ügyelve a kiszolgálásra is. Mindig és mindenhol jutott a vendégeknek egy négyzetméternyi terület... Ügyesség, szerencse vagy mindkettő, de tény, hogy a Tomory gyűjtemény árnyékos, füves területen bontott sátrat. Nem is izzadtak, sőt port sem nyeltek az ide betérő látogatók.

m2
Mitől népszerű ez a rendhagyó múzeumi bemutatkozási forma, mi mindenre kíváncsiak az emberek? – faggattam Heilauf Zsuzsanna intézményvezetőt.

m3
– Majálishoz illő módon készültünk. Szakmai helyettesem, Fodorné Nagy Vera munkáját is dicséri, hogy a tablókon kiállított képeken, információkon túl a könnyedebb, játékos helytörténeti bemutatóról is gondoskodott. Örömteli tény, hogy sokan jönnek a kerületünkből elköltözött barátaink is, akik kíváncsiak Pestszentlőrinc-Pestszentimre újdonságaira, sorsunk alakulására és persze voltak, akiket a kerület híres szülöttei érdekeltek. Folyamatosan töltögették a tesztlapokat, többnyire helyesen. A dobókockás próbatételt is sikeresen teljesítette gyermek és felnőtt egyaránt.
Az eredményes próbatételek után ajándékkal távoztak a vendégek a helytörténeti kiállításról. Szép és igényes fekete-fehér retro képeslapok emlékeztetnek kerületünk múltjára és a sátorban eltöltött szép pillanatokra.