80 éve város Pestszentlőrinc

Írta:  Gönczöl András 2016.06.01.

Pestszentlőrinc várossá válásának nyolcvanadik évfordulóját ünnepelte a kerület.

A közvélekedés szerint a születésnap egy intim ünnep. Az ünneplő vendégsereg nagyrészt családtagokból és jó barátokból áll össze. Nem volt ez másképp május 24-én a régi városháza házasságkötő termében sem. Pestszentlőrinc nagy családjának tagjai, barátai együtt ünnepelték a Tomory Lajos Múzeum szervezésében a kerek évfordulót.

80
Jubileumi Helytörténeti Előadások című születésnapi rendezvény Nagy Csaba zongoraművész játékával indult. Ughy Attila polgármester születésnapi köszöntőjét néhány közös gondolkodásra sarkaló kérdéssel kezdte: Mi is az a város, és mi mindenre lehet szüksége a jó működéshez? Elég-e a kő, a beton és az üveg a városépítéshez? Ez utóbbira határozott nem volt a válasza, majd így folytatta: A test és lélek jogos igénye a piac, a kereskedelem, a szakrális élet és a védelem kialakítása, ezek hiányában nem érdemes városról beszélni. A művész, mérnök és építész közös minőségi munkája formálja élhető várossá lakhelyünket, zárta köszöntőjét a polgármester.

81
Dr. Grünvald Mária regénybe illő módon mesélt Pestszentlőrinc várossá válásának folyamatáról. Őt dr. Téglás Tivadar követte, aki az első esztendő krónikájával ismertette meg a hallgatóságot. Téglás-Hajós Éva előadása „Nők a városban” címmel nem csak a hölgyek szívét dobogtatta meg.
Heilauf Zsuzsa, aki egyben a születésnapi rendezvény szervezői és házigazda szerepét is ellátta, egy 1937-ben a Pestszentlőrinci Hírlapban megjelent Zsebők Zoltán írás köré fonta előadásának témáját. Már az írás címe is sokat mondó: „Mi kell előbb, a gimnázium, vagy a közegészségügyi intézmények?” Ez a dilemma a mai napig érvényes. A költségvetési viták mindenkori alapkérdése: mire is költsünk, mire is van a legnagyobb szükség?

82
Zubreczki Dávid blogger interaktív formában tartotta meg előadását, amely a „Mitől város a város?” címet kapta. Erre a kérdésére a nagyszámú nézősereggel együtt közösen keresték a válaszokat.
És ha már a közös gondolkodásnál tartunk, ide illőnek tetszik egy néző véleménye: A színes, élvezetes előadások során úgy éreztem, mintha részese lettem volna az elmúlt nyolcvan évnek. Akik hasonló élmény részeseivé szeretnének válni, amit őszintén ajánlok, azok jöjjenek el a következő kerek évfordulós születésnapi ünnepségére. Minden vendég nevében kívánok boldog születésnapot Pestszentlőrinc városának!