Minden a Vasvári-kopjafával kezdődött

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.06.06.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata és a Vasvári Pál Polgári Egyesület ötödik alkalommal rendezte meg június 4-én a hagyományőrző Vasvári-napot.

A kalotaszegi Körösfő alpolgármestere, a Rákóczi Kultúregylet elnöke, Péntek László Vasvári Pál szellemiségének ápolójaként néhány évvel ezelőtt úgy gondolta, hogy Budapesten is méltó emléket kellene állítani az 1848–49-es hősnek. Ughy Attila – aki akkoriban fővárosi önkormányzati képviselő is volt –támogatta az ötlet megvalósítását, ám a Vasvári-emlékmű közterületen való elhelyezése nehézségekbe ütközött. A polgármester segítségével azonban Vasvári Pál halálának 160. évfordulójára a pestszentimrei református templom kertjében méltó helyet találtak egy kopjafának. Azóta a XVIII. kerületet és Körösfőt egyre szorosabb szálak fűzik egymáshoz, számos közös rendezvényen vesznek részt, és 2012-től testvérvárosi kapcsolatot is ápolnak egymással.

v1
Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata és a Vasvári Pál Polgári Egyesület öt éve minden júniusban megrendezi a Vasvári-napot, amelynek fontos eleme a toborzófesztivál.


Megemlékezés és koszorúzás


A rendezvény hagyományosan a templomkertben, a kopjafánál kezdődik. A megemlékezés hangulata ezúttal a szokásosnál is bensőségesebb volt, mert a Vasvári Pál Nap egybeesett a nemzeti összetartozás napjával. A rendezvényen Ughy Attila és Péntek László mondott ünnepi beszédet. A polgármester arról beszélt, hogy lassan egy évszázada, hogy megtörtént a magyar nemzet szétszabdalása. Hangsúlyozta, hogy most már nem ezen kell búslakodnunk, hanem arra kell összpontosítanunk, hogy miként tudjuk a szétszaggatott szálakat összeforrasztani.

v2
Péntek László elmondta, hogy Trianon óta Erdélyben tilos volt Vasvárinak még a nevét is kimondani, ennek ellenére Körösfő népe 1995-ben emlékkopjafát állított a szabadságharcosnak a templomdomb alatt, ahol azóta is minden évben megrendezik a Vasvári-emléknapokat.

v4
A beszédeket követően a Honvédelmi Minisztérium, a körösfői és a XVIII. kerületi önkormányzat, a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat (PVÖ), a Vasvári Pál Polgári Egyesület, a Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület és a Vasvári Pál Társaság koszorúzott. Ezt követően a megemlékezők a Budapesti Helyőrségi Zenekar felvezetésével átvonultak a Pestszentimrei Sportkastély előtti szabad területre, ahol fesztiváli hangulatban folytatódott a program.


Program kicsiknek és nagyoknak


Először a Dohnányi Ernő Zeneiskola növendékei léptek fel, majd a Magyar Honvédség helyőrségi zenekara, Baczkó István őrnagy vezényletével. A zenekar a sátorban ülő közönséget is meglátogatta, zeneszóval emelve a jó hangulatot.
Távolabb a főzőverseny résztvevői finomabbnál finomabb ételeket készítettek.

v3

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár díszelgő csoportja nagy sikerű alaki bemutatót tartott, utána pedig „önkénteseket toboroztak”. A parancsnok egy Batman-figurás pólós, rövid nadrágos fiatalembert hívott maguk közé, megmutatta neki a fegyverfogást, majd beöltöztették katonaruhába. Az „újonc” először úgy tett, mint aki most fog először fegyvert, de pár pillanat múlva túl jól sikerült a próba, a közönség jót derült a „turpisságon”, és nagy tapssal köszönte meg a produkciót.


Díjátadás


Délben köszöntő és a Vasvári-díj átadása következett, de előtte Péntek László a körösfői önkormányzat nevében díszpolgári elismerésről szóló oklevelet nyújtott át Ughy Attilának. A Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke, Bauer Ferenc Vasvári-díjat adott át Perjés Klára rádiós újságírónak azzal, hogy „fáradhatatlanul utazik országhatárokon belül és kívül, mert nem országban, hanem nemzetben gondolkodik”, Tóth Zoltánnak, a Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület elnökének pedig „a közösségformálásért és a hagyományőrzésért, Vasvári Pál emlékének ápolásáért, megismertetéséért”.
Az ünnepi pillanatok után ismét a szórakozásé volt a főszerep.

Elsők lettek


A Vasvári-nap fakanálforgató versenyén grillkategóriában a baptista gyülekezet ért el első helyezést, bográcsolásban pedig a Vasvári Pál Polgári Egyesület csapata.


– A rendezvénysorozaton minden korosztály találhatott az ízlésének és érdeklődésének megfelelő kulturális és gasztronómiai programot – mondta Bauer Ferenc, a rendezvény egyik főszervezője, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke. – Külön szeretném kiemelni a pestszentimrei óvodák összefogását, ugyanis együtt főztek és szintén együtt tartottak nagy sikerű kézműves foglalkozást.

v5
A legkisebbek eközben beülhettek a 19. századi vásárokat idéző kosaras körhintába, a kicsit nagyobbak megnézhették Róka Szabolcs Szent György és a sárkány című zenés előadását. Aki akart, reformkori ruhákban fényképeztethette magát.


Csata és zene


Délután többek között a Körösfői Rákóczi Hagyományőrző Néptánccsoport, a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai, a Trabarna stand-up comedy és a P. Mágnes rockzenekar lépett színpadra. Az idén kiemelt esemény volt a török–magyar csata bemutatása abból az alkalomból, hogy 450 évvel ezelőtt Zrínyi Miklós és maroknyi csapata életét feláldozva hősiesen védte a szigetvári várat Szulejmán szultán óriási seregével szemben. Éppen eleredt az eső, amikor a török sátor előtt megkezdődött a bemutató, ez azonban senkit nem tántorított el attól, hogy megnézze a színjátékot. A törökök gyermekeket raboltak a közönség soraiból, akiket aztán a hajdúk ágyúdörgés és puskaropogás közepette kiszabadítottak.

v7
A „szerencsésen végződő török–magyar összecsapás után zenével folytatódott a program. Fellépett a P. Mágnes rockzenekar, majd a Historica zenekar, amelynek zárókoncertjére Kucsák László és barátai zenei produkciójával hangolódhatott rá a közönség.
A rendezvény műsorvezetője Gönczöl András újságíró volt.

v8

 

A rendezvény a Bethlen Gábor Alap támogatásával jött létre.

BGA kep jpg