Márk tündérországa

Írta:  Gönczöl András 2016.06.13.

Hogyan lesz valaki versenyeket megnyerő versmondó? Ella Márk portréja.

Egy szép esztergomi kirándulásnál jóval nagyobb sikerélmény részese volt Ella Márk, 3.b osztályos tanuló. Mentora és egyben tanítója Végh Kamilla felfedezvén Márk versmondó, szavaló képességeit, benevezte az Esztergomban május 24-én megrendezett Babits Mihály szavalóversenyre. Jól tette, ugyanis az ifjú versmondó, ha már ott volt, meg is nyerte az országos szavalóversenyt az általános iskolás kategóriában.

mark

A Kastélydombi Általános Iskola előterében ücsörgünk. Ki kell várni a szünet végét, hogy értsük egymás szavát. Beáll a csend. Esztergomban is ilyen csendben hallgatták a szavalatodat?
- Igen, jól is jött, jobban tudtam a versemre koncentrálni. Nagy akarás volt bennem.
De nem azt mondják, hogy nagy akarásnak nyögés a vége?
- Hát én nem nyögtem, szeretem a kihívásokat. Egy korábbi kerületi szavalóverseny nem úgy sikerült, mint ahogy szerettem volna, így hát Babits Mihály Tündérország című versével szerettem volna kárpótolni anyut, Kamilla nénit és persze magamat is.
Jól látom, valamit szorongatsz a kezedben?
- Még a szavalásom előtt kaptam egy türkizkék követ, a pontos nevét nem tudom, de szavalat közben igen csak megszorongattam, és hát szerencsét is hozott. Azóta mindig velem van. Ez lett a kabalám.
Ki segít a versválasztásban, és könnyen megy a betanulás?
- Anyu és Kamilla néni segítenek. Van egy verstanulási technikám. Megtanulom az első versszakot, felmondom, majd jön a második versszak, ezután már a kettőt együtt mondom el, és így tovább. A Babits verset is így tanultam meg, pedig sok versszakból áll.
Számtalan gratulációt kaptál az iskolában, otthon és ki tudja még honnan. Hogy viseled a népszerűséget?
- Nagyon klassz érzés. Barátaim, iskolatársaim, rokonaim és persze a szüleim is gratuláltak, büszkék rám. Komolyan fogom venni a szavalást nem csak a sok gratuláció miatt, hanem jól érzem magam a színpadon, akár még színész is lehet majd belőlem. Hát nem tudom, hogy hangzik az én számból, de szeretek szerepelni.