Szép nap, kerek születésnap

Írta:  RF 2016.06.13.

Ünnepre készülnek a kerületi unitáriusok.

Nemrégiben ért haza Kolozsvárról Szent-Iványi Ilona. A lőrinci unitáriusok lelkésze egyházi előadásokat hallgatott, és ő maga is előadott az erdélyi városban.

unit

– Számunkra Erdély, hogy úgy mondjam, az anyaföldet jelenti, így gyakran visszatérünk oda, a gyökerekhez – mondta Szent-Iványi Ilona, akinek, örömére, rengeteg az elfoglaltsága a napi szolgálatán túl is.
A havanna-lakótelepi unitárius templom jeles napok előtt áll, hiszen éppen nyolcvan esztendővel ezelőtt adták át az épületet.
– A születésnap természetesen örömmel és boldogsággal tölt el mindnyájunkat, de rengeteg munkát is ró ránk, mert emlékezetessé szeretnénk tenni a június 19-i napot.
A lelkész elmondta, hogy szinte már percre kész a templom jubileumának tiszteletére szervezett program. Tizenegy órakor ünnepi istentisztelettel kezdődik a rendezvény, ahol Kászoni-Kövendi József püspöki helynök végzi a szolgálatot. Az ünnepségen fellép Faragó Laura énekművész és a lőrinci Nyitnikék kamarakórus.

Tudta-e, hogy...


– a templom Pethő István lelkész és gyülekezete munkájával, Máthé Géza építészmérnök tervei alapján épült?
– 1935. október 3-án volt az alapkőletétel?
– 1936. június 17-én szentelték fel a kész templomot és a hozzá épített gyülekezeti termet?
– a harangot méltó ünnepléssel 1949 nyarán avatták fel?


Természetesen sok vendég is köszönti az unitáriusok otthonának a jubileumát, így Bálint Benczédi Ferenc püspök Erdélyből, Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Szarvas Attila alpolgármester és David Messner amerikai unitárius lelkész osztja meg a gondolatait az ünneplőkkel.
Kopjafaavatás is lesz. Ez alkalomból Máté Ernő lelkész végzi a szolgálatot, ezt követően pedig Elekes Botond főgondnok megnyitja a templom történetét bemutató kiállítást.