Lélekformáló pedagógus és művész

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.06.20.

Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta Pro Urbe-díjas művésztanár Gyökereim című kiállítása június 14-én nyílt meg a Lőrinci Nagykönyvtár galériájában.

Szerelmese a fának Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta. Sokszor ihletik meg őt különféle fák: hol a törzsüket, hol az ágaikat, hol éppen a gyökereiket rajzolja vagy festi meg. Ezen a kiállításon is láthatunk fákat, gyökereket ábrázoló képeket és persze más témájúakat is. Ami közös bennük, az az, hogy mindegyiknek megkapó története van.

gitta
Gitta például egy erdélyi kirándulás alkalmával ellátogatott a Szent Anna-tóhoz. A tó partján sétálgatott, amikor megpillantott egy fát, amely még délcegen állt, de a víz már gyökereinek nagy része közül kimosta a földet. Ahogy megnézte a pusztulásra ítélt fát, máris készen volt a fejében a kép, amelyet aztán színes krétával megrajzolt. Megörökítette krétarajzzal azt a zebegényi fát is, amelynek odvában diákként négyen is elfértek, amikor kirándulás közben elkapta őket az eső. Ennek a fának szomorú a további története, mert valaki vandál módon autógumit égetett el benne.
Mint a művész mondta, elgondolkodtató, hogy az ember is „fa”, gyökerekkel, amelyek a szüleinket, nagy-, déd-, ükszüleinket, szépapáinkat, szépanyáinkat jelentik. Számára nagyon fontos, hogy tudja, kik voltak ők, hol és hogyan éltek. Apai felmenői a Felvidékről, anyai ősei Erdélyből származnak, de ő már majdnem a születésétől fogva Pestszentlőrincen él. Itt járt iskolába, és itt nyitott a tanítványainak ablakot a világra.
A kiállítást Hutai László, a Karinthy gimnázium igazgatója nyitotta meg, ami nem véletlen, mert Gitta 1986 óta rajzot és művészettörténetet tanít az iskolában.
– Ha a művész maga válogatja össze a bemutatott képeket, olyan bepillantást kaphatunk a belső világába, amely csak a legmeghittebb baráti beszélgetések mélységével összemérhető – mondta az igazgató, majd arról beszélt, hogy a tárlat címében is említett gyökerek nemcsak a művészt, hanem a nézőket is megérintik.
– Hálásak lehetünk Gittának, aki nemcsak csodálatos alkotásaival, de szeretetet és gondoskodást sugárzó lényével, rendkívüli szakmai felkészültségével, sok területre kiterjedő tudásával is értő gonddal formálja hosszú évtizedek óta tanítványai, kollégái és barátai lelkét.
Hutai László meleg szavait követően Kucsák László országgyűlési képviselő köszöntötte a művésztanárt, majd Garamvölgyi Béla pályatárs szakmailag méltatta Tomonyák Gitta munkásságát.
A szeptember 9-ig megtekinthető kiállítás megnyitóján Draskóczy Zoltán gitárművész működött közre.