Barikád az emlékműből

Írta:  2012.10.23.
A 120 éve született Mindszenty Józsefről is megemlékeztek a pestszentimrei 1956-os ünnepségen.

A Szenczi Molnár Albert Iskola énekkara adta elő a Szózatot

− Pestszentimrén szererencsére nem nem folyt sok vér, a helytállás mértéke azonban nem ez. Sokkal inkább azok az események, amelyek a Pestszentimrei Forradalmi Bizottság megalakulása után történtek – kezdte a visszaemlékezést az 1956-os eseményekre Csernyus László tanár, a Hősök terén rendezett ünnepi megemlékezés szónoka, akit a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat és a történelmi egyházak delegáltak az eseményre.

A megemlékezés virágai

A tény, hogy a forradalom nem követelt annyi áldozatot, mint más gócpontokban, nem jelenti azt, hogy ne került volna sor számos küzdelemre Pestszentimrén. A település ugyanis éppen úgy a szovjet tankok bevonulási útvonalára esett, ahogyan Pestszentlőrinc, itt is szükség volt tehát a bátorságra, a tettrekészségre. Amint azt Csernyus László felidézte, több barikád is épült, többek között a Nagykőrösi úton, az állomásnál és a mozi épületénél.

Csernyus László megemlékezett a 120 éve született Mindszenty Józsefről is

− Ironikus módon az egyikbe a lebontott szovjet emlékmű darabjai is beépültek – árulta el a szónok.
Pestszentimre tavaly döntötte el, hogy önállóan is rendez október 23-i megemlékezést. Az idei ünnepség alkalom volt arra is, hogy megidézzék a forradalom emblematikus figurája, az éppen 120 éve született Mindszenty József emlékét. Az eseményt Fehér Zsuzsanna előadóművész és a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola énekkarának közreműködése tette még ünnepélyesebbé. A rendezvény végén az önkormányzat, társadalmi és civil szervezetek, magánszemélyek helyezték el a megemlékezés virágait a Hősök terén elhelyezett 56-os emléktáblánál.

A forradalom humora - ünnepség a Polgárok Házában

Megemlékezés Pestszentlőrincen, a Béke téren


Az önkormányzat nevében Kuxcsák László és Lévai István Zoltán alpolgármester koszorúzott