Mártírok napja

Írta:  Gönczöl András 2016.06.21.

Koszorúzást tartott az önkormányzat június 16-án, a Mártírok napján.

Nemzeti Himnuszunk dallama nyitotta meg a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának a Mártírok napja tiszteletére rendezett koszorúzási ünnepségét június 16-án a pestszentlőrinci temetőben.

mart

Nagy Gáspár „A Valóság Égető Nyelve” című versével köszöntötte a megjelent vendégeket Császár Bíró Lilla.
A megemlékező beszédet Galgóczy Zoltán alpolgármester tartotta, idézet a mondataiból: ”Június 16 fájdalmas, szomorú, de egyben reményt adó és igazságosztó nap is a magyarság történetében. 1958-ban ezen a napon végezték ki Nagy Imrét, a bolsevik uralom ellen felkelő, a szabadságért a túlerővel is szembeszálló Magyarország miniszterelnökét és mártírtársait. 1989-ben ugyanezen a napon temették őt újra Maléter Pállal, Gimes Miklóssal, Szilágyi Józseffel és Losonczy Gézával egyetemben. Reményt adó nap is ez, hiszen 1989 óta kegyelettel emlékezünk rájuk és mindazokra, akik az ’56-os népfelkelést megtorló, zsarnoki terror során haltak vértanúhalált. Széchenyi Istvánt idézve „Csak a múlt megbecsülésén épülhet fel a jelen!”

A koszorúzás pillanatai következtek:
Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzattól Galgóczy Zoltán alpolgármester és dr. Molnár Ildikó címzetes főjegyző asszony, a Pofosztól Kovács Lajos és Kelemen Imre, az ’56-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségtől dr. Sántha Gábor és Szentiványi György, a Fidesztől Tóth Kálmán, a Nemzeti Fórumtól Nagy Judit és Pénzes István, a Jobbiktól Makai Tibor és felesége, a Városgazda 18 részéről Banyár László és Nagy Zsolt helyezte el a megemlékezés koszorúját.
A koszorúzási ünnepség a Szózat közös eléneklésével zárult.