Tájkép és verscsokor

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.06.21.

A Krúdy-kör kiállításmegnyitóval egybekötött irodalmi délutánt tartott június 16-án a Zila kávéházban.

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör nem csupán az író emlékét őrzi, hanem az irodalmon kívül egyéb művészeti ágakat is patronál. A színészek, zenészek, képzőművészek állandó vendégei a rendezvényeinek. Havonta egy alkalommal megtelik a Zila kávéház galériája a művészetkedvelő közönséggel.

krudy

Ezúttal Dulinafka Gábor kalocsai festőművésznek nyílt kiállítása, amelyet ifj. Zila László házigazda köszöntőjét követően Kanizsa József író, költő, kritikus, a Magyar Kultúra Lovagja, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára nyitott meg.

– Eredeti szakmám esztergályos, de postásként dolgozom Kalocsán – mondta Dulinafka Gábor. – A festészettel tíz évvel ezelőtt, Bóna Jenő festőművész barátom bíztatására kezdtem el foglalkozni. Az ő szakmai irányításával tanultam meg az alapokat, és a festészetben való kiteljesedésemben is nagy segítségemre volt.

Gábor nagyon kedveli a természetet, főként tájképeket és csendéletet fest, képei eljutottak már a határainkon túlra is. Ő ugyan nem hivatásos művész, de tehetséges ecsetforgató, a neve mellé méltán írhatjuk oda a festőművész titulust.

A tárlat megnyitóját követően az irodalomé volt a főszerep. Monok Zsuzsanna „Kikelet” költővel a Verscsokor című kötetének megjelenése kapcsán beszélgetett Kanizsa József. A költőről megtudhattunk, hogy a Kikelet név, amit a lánykori neve mögé illesztett, a véletlennek köszönhető. Egy internetes regisztrációnál a rendszer nem fogadta el a napnyugtát, és más hasonló, az elmúlásra utaló kifejezést, a Kikeletet pedig igen. A sikertelen felhasználói névvel való próbálkozás nem volt véletlen, mert előző nyolc évben veszítette el családtagjai többségét: szüleit, 22 éves lányát és végül a férjét.

(Miután Monok Zsuzsanna néven többen publikálnak, ezért használja a becenevét is.) Zsuzsanna hosszú ideig pedagógusként, pályája utolsó szakaszában pedig mint könyvtáros-tanító dolgozott.

Bár már 15 évesen megírta az első versét, aktívan csak 2000-ben, már nyugdíjasként kezdett el a költészettel foglalkozni. Eddig három verseskötete jelent meg: a Verstorta 2011-ben, a Versutca 2013-ban, és idén a Verscsokor. Ezúttal a legutóbb megjelent verseiből kaphattak ízelítőt a rendezvény résztvevői.

A műsorban Király Lajos, a Krúdy-kör elnöke, S. Kozsuba Gyöngyi, Újvári Ferenc és Barta Erzsébet működtek közre.

Dulinafka Gábor kalocsai festőművész tárlata július 18-ig tekinthető meg a Zila Kávéház és Krisztina Cukrászdában.