A Liszt Ferenc Aeropolisz a turizmus fejlesztéséért

Írta:  Barcs Endre 2016.07.04.

Nem egy tudományos fantasztikus film címe a Liszt Ferenc Aeropolisz.

Nem egy tudományos fantasztikus film címe a Liszt Ferenc Aeropolisz, hanem egy huszonöt éves gondolat, amely a szemünk előtt kezd végre formát ölteni. A budapesti nemzetközi repülőtér körül – így a mi kerületükben is – szövetszerűen kifejlődő városrészről van szó, amely átalakítja az itt élők életszemléletét és hétköznapjait is.

A születendő aeropolisznak, „reptérvárosnak” a nem is olyan távoli jövőben a magyar turizmus fejlesztésében is kiemelt szerepe lesz. Miként a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéri Régió Gazdaság- és Térségfejlesztési Klaszter és a vecsési Budapest Airport Hotel Stáció közös szervezésében lezajlott kötetlen beszélgetésen Bienerth Gusztáv, a Magyar Turisztikai Ügynökséget felügyelő kormánybiztos fogalmazott: „Ahogy Budapest nélkül nincs magyar turizmus, úgy hatékony, fejlődőképes Liszt Ferenc repülőtér nélkül sincs.”
Ahhoz azonban, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér maradéktalanul betölthesse az ország légikapujának szerepét, le kell küzdenie a mindenekelőtt Béccsel és Prágával szemben fennálló brutális versenyhátrányát.
Ahhoz, hogy Budapest el tudja hódítani Bécstől a kelet-közép-európai regionális vezető szerepet, a kormány, a repülőtéri klaszter szereplői, az érintett önkormányzatok és a repülőtér menedzsmentje közötti szoros összefogásra van szükség, hogy a reptér ne csak számokban, de kapacitásban, a szolgáltatások minőségében is versenyképessé tudjon válni.
A legégetőbb állami és tulajdonosi feladatok közé tartozik új járatok beindítása eddig „szűznek” számító területekre. Ezek közül tárgyalás folyik már Japán és India közvetlen eléréséről, és a tervekben szerepel a tárgyalások megkezdése az Öböl-menti államokkal, valamint Dél-Amerikával is.
A kiemelt beruházásként megvalósuló új móló építése már azt a célt szolgálja, hogy a repülőtér képes legyen fogadni és kiszolgálni a világ jelenleg legnagyobb, ilyen távolságokról érkező gépeit, az Airbus A380-asokat.
Természetesen a közeljövőben Magyarországon rendezendő rangos nemzetközi sportesemények miatt is a kiemelt feladatok közé tartozik a Ferihegyről autóval és közösségi közlekedéssel történő bejutás a városba.
A konferenciaturizmust szolgálja majd a 153 szobás Ibis Wing Hotel, amelyet előreláthatólag a jövő júniusban adnak át. Itt meg kell oldani a parkolást, és nyelveket beszélő kiszolgáló személyzetet kell munkába állítani.
Különös gondot kell fordítani a „nem schengeni” utazók kiszolgálására, valamint a hatósági ügyintézés, a biztonsági ellenőrzés és általában a hivatalos ügyintézés hatékonyságára. A repülőtér ugyanis Magyarország kirakata, és nagyon fontos, hogy az első és az utolsó élmény, amely a hazánkba látogatót éri, pozitív legyen.
A beszélgetésen részt vevő Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a reptérváros víziójában a lakóterületeknek is meg kell találniuk a helyüket, mivel az itt dolgozók életminőségének része, hogy megfelelő lakás- és életkörülményeket találjanak az aeropolisz közvetlen vonzáskörzetében, és ne kelljen messziről ingázniuk.