Őszi kertészeti munkák a téli felkészülés jegyében

Írta:  2012.10.31.
Lombot gyűjtenek és közterületet takarítanak a Városgazda munkatársai a kerület több pontján.
Az első komoly feladatok egyike a Gerely utcai sportpálya tereprendezése és a szükséges kertészeti munkák elvégzése volt. A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. szakképzett kertészei és a hozzájuk beosztott közmunkások október közepén füvesítették újra a pályát.

Virágok a köztereken

A kerület terein – többek között a Béke téren, a Kossuth téren, a Hősök terén, az Uzsok és a Hargita téren –, valamint a lakótelepeken több helyen és az iskolák előkertjeiben a virágágyásokat tarka árvácskákkal ültették be.

– Az egynyári virágok helyére ültettük az árvácskákat, amelyek most még színesen virítanak, majd a téli pihenő után, ha március első felében már tartósan 15 °C fok fölött lesz a hőmérséklet, március 15-re újra előbújnak – mondta Péntek Tamás, a Városgazda Zrt. Városüzemeltető Divíziójának vezetője. – Az ültetések megkezdése előtt azonban még szeptemberben és október elején is bőven volt mit lekaszálnunk, és továbbra is irtanunk kell a kerületben a parlagfüvet. Az Alacskai úti lakótelepen és a Benjámin utcai buszfordulónál évelő növényeket telepítettünk, amelyek kevesebb napi gondozást igényelnek, s évről évre megújulva díszítik a környéket.
Büntethető az avarégetés

A kerti zöldhulladék égetése 2011. november 30-tól tilos, a szabályszegők több tízezer forintos büntetésre számíthatnak.
– Az avar és az egyéb kerti hulladék kezelését a Fővárosi Közgyűlés rendelete szabályozza – tájékozatott Kirrné Feicht Ágnes, az önkormányzat környezetvédelmi csoportjának vezetője. – A rendelet szerint az avart és a kerti hulladékot a főváros közigazgatási területén az ingatlantulajdonosoknak, - használóknak kell kezelniük.
Avarnak, illetve kerti hulladéknak a növényi maradvány, a fűkaszálék, a lomb-, ág-, gally-, szár- és gyökérmaradvány, a levél, a szár és a nyesedék minősül. Ezeket elsősorban helyben kell komposztálni, másodsorban a háztartási hulladéktól elkülönítetten, az erre a célra szolgáló zsákokban gyűjteni, amelyeket aztán elszállítanak.
 


Avar- és gallygyűjtés

Talán a legnagyobb őszi, téli kertészeti feladat a lehullott, elszáradt falevelek összegyűjtése, ami egészen tavaszig eltart.
– Nemcsak azért nagy és fontos feladat ez, mert a köztereken a lehullott falevelek halma előbb-utóbb zavaró látvány, hanem azért is, mert nagyon sok kollégánk munkálkodik az avar eltüntetésén. Ebben az időszakban a kertészeti eszközeink mellett egyéb járműveinkkel is ennek elszállítását végezzük, a tárolását pedig a telephelyünkön oldjuk meg – tette hozzá Péntek Tamás.
Az ágakat, gallyakat, fatörzsdarabokat külön-külön gyűjtik, mert a tervek szerint több telephelyet is az ebből készülő faaprítékkal üzemelő kazánokkal fognak fűteni.

Megújul a faállomány

– November elején kezdjük cserélni az elöregedő faállományt. Szeretnénk, ha kerületünk nagy zöldterülete továbbra is megmaradna. Több mint 70 ezer fa adja az állományt, amiből idén elöregedés és helyenként balesetveszély miatt 700-at kellett kivágnunk – mondta a divízióvezető. – Továbbra is gyakran keres meg minket a lakosság is ilyen igénnyel, de több száz fát fogunk ültetni idén is az önkormányzat megrendelésére az „Ültess egy fát a kerületünknek!” pályázat keretében.