Vissza kell kerülni!

Írta:  Róth Ferenc 2016.07.07.

Negyedszerre nem sikerült a bennmaradás a PLER kézilabdázóinak.

Kiesett az első osztályú bajnokságból a PLER férfi kézilabdacsapata, leverték a képzeletbeli lécet az utolsó fordulóban. Az Egerben elszenvedett vereség azt jelenti, hogy az ősztől egy osztállyal lejjebb, az NB I/B-ben folytatja az együttes. Kovács Milánt, a klub ügyvezetőjét kérdeztük.

15. A. PLER Kovács Milán VAA 9962 copy

– Nem mondható, hogy könnyű napokat éltek és élnek át a PLER játékosai, már aki nem igazolt el, a klub vezetősége és bárki, aki szorított a csapatért az idényben.
– Jó, hogy ezzel kezdi, mert a szurkolók tényleg csillagos ötöst érdemelnek. Hazai pályán is, idegenben is ott voltak a csapat mellett, rajtuk nem múlt semmi.
– Akkor kin és min?
– Most, nem sokkal a bajnokság befejezése után, még nem tisztáztuk megnyugtatóan az okokat, de az látni való az egész idényt tekintve, hogy mi okozta a kiesést, és miért nem sikerült újra bent maradni. Előrebocsátom, hogy nem hibáztatom alapvetően a csapatot, legalábbis nem úgy, hogy baj volt az egészével. Két dolog köszönt vissza rendszeresen: az egyik az, hogy rutintalan volt ez a fiatal társaság, a másik az, hogy a néhány idősebb nem tudta megoldani a gondokat, mert kevesen voltak. Ezzel együtt nem mentem fel a pályán szereplőket, a labda végső soron az ő kezükben volt.

A „krach” félideje

– Gondolom, a viszonylag gyakori egy-két gólos vereségek nem a szakmát kérdőjelezik meg, inkább a balszerencse és az említett rutintalanság számlájára írhatók.
– Részben igen, de azért elgondolkodtató, hogy az az egy-két gól sokszor nem a mi javunkra hozta meg a sikert, és ez szakmai elemzést is igényel. Kicsi, jelentéktelennek tűnő hibák váltak naggyá, amikor nemegyszer az utolsó percekben lett oda a pont vagy a pontok. Az Eger ellen is a második félidőben jött a „krach”, ekkor estünk ki, pedig egyetlen pont is elég lett volna...
– Meglett volna a lehetőség, ha az utolsó három fordulóban nem nullapontos a PLER. Vereség a Ceglédtől, a Mezőkövesdtől és az Egertől. Ráadásul ott a szünetben még vezettek, s a második félidőben kaptak 16 gólt. Ez luxus egy kiesés ellen küzdő csapatnál... – Be kell látni, hogy azok a játékosok, akik eligazoltak tőlünk, a végén már nem tudtak extrát hozzátenni a sikeres szerepléshez. Nem az akarásukkal volt baj, de talán fejben és lélekben is másutt voltak már. Nem miattuk estünk ki, de a több gyengébb teljesítményt nem bírtuk el.

Új edzők, kettő is

– Ilyenkor két kérdés vetődik fel. Az egyik a pénz, a másik az edző személye.
– Biztos, hogy vannak klubok, amelyek többet fizetnek, azonban a szerződésükben szereplő összeget megkapták a játékosaink. Nem vagyunk gazdag klub, évek óta miénk a legkisebb költségvetésű csapat az NB I-ben. A másik kérdés valóban a vezetőedző, Hutvágner István személye, akiről elöljáróban el akarom mondani, hogy a PLER hűséges embere, tizennégy éve dolgozik itt.
– Továbbra is hűséges marad? Azért kérdem, mert a bajnokság utolsó hetei, meccsei joggal viselték meg őt. Lehet, hogy jobban akart az oldalvonalon kívül, mint néhányan bent a pályán.
– Ez igaz lehet, de az is látszódott, hogy nem mindig találta meg a közös hangot a csapattal. Ő a következő szezonban a PLER utánpótlásánál dolgozik tovább, visszatér a fiatalokhoz, hiszen onnan került az első csapat élére. A vezetésével kétszer sikerült a „kötéltánc”, azaz a bent maradás.

A cél az NB I.

– Ki veszi át a helyét?
– Ketten lesznek felelősek a szakmáért. Az egyik az egykori kiváló világbajnoki ezüstérmes játékos, a PLER-hez régóta kötődő Kovács Mihály, aki „mellesleg” a Malév SC elnöke is. Segítője, a másik edző az a játékos lesz, aki a tavaszi szezonban még a felnőtt keretben szerepelt, vagyis Laurencz Szabolcs. Lau eddig is edzője volt az egyik serdülőcsapatnak, és ezt a feladatot a továbbiakban is folytatja.
– Az a kiesés pillanatában bizonyos volt, hogy előre kell tekinteni. Ámde kikkel?
– Nehéz helyzetben vagyunk, mert hittünk a bent maradásban, s amikor ennek az ellenkezője történt meg június első napján, akkor már kevés szabad játékos volt, mert júniusra a legtöbben már megtalálták a csapatukat. Azonban dolgozunk rajta, és építjük a PLER új csapatát.
– Vissza tudnak jutnia az NB I-be?
– Nem lehet más a célunk.


Beszédes számok

A PLER az elmúlt idényben nem kevesebb, mint 38 bajnoki és két MK-mecsen lépett pályára. Akármelyik NB I/B-s csoportba osztják is be a csapatot, abban 14 együttes szerepel, vagyis a lőrincieknek csak 26 bajnokija lesz.
A csapat átlagéletkora 22,5 év volt.