Ifjú Dávid Károly emlékkiállítás

Írta:  Temesi László 2016.07.07.

A tervező, aki beírta magát a magyar építészet történetébe.

Egy jelentős építész, ifjabb Dávid Károly emlékkiállítását nyitották meg június végén a Kossuth téri pavilongalériában, ahol megjelentek a Dávid család képviselői is. A Ferihegyi repülőtér (a mai 1-es terminál) tervezője beírta a nevét a magyar építészet történetébe. A megnyitó után átadták a XVIII. kerületi Építészeti-műszaki Tervtanács díjait.

A megnyitó résztvevői vetített képes előadáson egy családtörténettel ismerkedhettek meg röviden. A Tomory Lajos Múzeum által a pavilongalériában rendezett emlékkiállítás megnyitója előtt dr. Dávid Anna fotókkal illusztrálva, kedves humorral mutatta be édesapját, ifj. Dávid Károly építészt és a családját. A hetvenéves korában, 1973-ban elhunyt jeles építészmérnök a Ferihegyi repülőtér felvételi épülete mellett többek között a MOM Kulturális Központtal és a Népstadionnal ajándékozott meg bennünket.
– A Rákosi-uralom nagyon megviselte a családunkat, de erős kőből vagyunk kifaragva, mindent kibírtunk – mondta Dávid Anna, aki szigorú édesapjáról azt is elárulta, hogy sokszor kizavarta őt és a két testvérét az építkezésekre, ahol szöveget húzgáltak ki a deszkákból, és azon versengtek, ki tud többet teljesíteni. A gyermekorvos még egy mozzanatot említett humorosan a közös életükből:
– Amikor tortát készítettünk az édesanyámmal odahaza a hozzá való kenőccsel (nem krémmel!), édesapám alig várta, hogy hazaérjen a munkából, és ahogy emlegette, „bevakolja” az édességet.
Ezt követően Ughy Attila virágcsokorral köszöntötte Dávid Annát, majd többek között ezekkel a szavakkal nyitotta meg az emlékkiállítást:
– Nagy öröm itt fogadni egy ilyen jelentős építész munkáiról készült dokumentumokat és bemutatni az életét, hiszen a környéken több iskola van, és nem árt, ha a diákok is megismerkedhetnek ifjabb Dávid Károllyal, illetve a munkáival.
A polgármester egyben arra is utalt, hogy néhányan talán éppen itt kapnak kedvet az építészethez.
– Igaz, most iskolai szünet van, de a kiállítás szeptember 30-ig látható. Persze a diákokon kívül érdemes másoknak, az idősebb korosztálynak is betekinteni a pavilongalériába, ahol láthatják például a nemrég lebontott Népstadion terveit...
A megnyitó után Ughy Attila, valamint Mártonffy Miklós, a főváros és Jankovits Vera, Pestszentlőrinc-Pestszentimre főépítésze átadta a XVIII. kerületi Építészeti-műszaki Tervtanács díjait a 2015. évi településképi értékelésen legjobban szereplő tervek alkotóinak. A díjátadók elmondták, hogy a tervtanácsnak az a célja, hogy kiemelje és elismerje a legjobb terveket, valamint magas színvonalú munkára ösztönözze a tervezőket, hogy a kerületben emelkedjen az épített környezet nívója. Első díjat Tóth-Farkas Barnabás és Czentner Imre kapott a Halomegyházi útra tervezett háromlakásos épületért, a második Dobos Botond, a harmadik Tima Zoltán DLA, Ybl-díjas, a negyedik Krizsán András DLA, Ybl-díjas, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, az ötödik Levente Éva lett.