Reptéri zaj kevesebb helyen

Írta:  Kerékgyártó György 2016.07.20.

Az új megközelítési és érkezési eljárásoknak köszönhetően kevesebb helyen okoznak zavaró zajt a repülőgépek.

 

A kerület néhány pontján talán már fel is figyeltek a lakók arra, hogy valami megváltozott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérhez kapcsolódó légi forgalomban. Ez egy új technológiai megoldásnak köszönhető, amelyet a HungaroControl május 26. óta alkalmaz. Az úgynevezett PBN (Performance Based Navigation) alapú szabvány lényege az, hogy kiszámíthatóbbá és rövidebbé vált az érkező repülőgépek leszállási nyomvonala. Maga a zajterhelés nem lett kisebb, hiszen a leszálló gépek száma nem változott, ám a szóródás csökkenésének köszönhetően ezt a terhelést a korábbinál kisebb területen lehet érzékelni.
Az új érkezési eljárások bevezetésével a légi járművek személyzete pontosabb információkat kap az optimális süllyedés végrehajtásához. Ennek hatására várhatóan csökken az ideálistól eltérő, kis magasságon történő szintrepülések száma is, ami kedvezően befolyásolja a földfelszíni zajhelyzetet.
Ráadásul az új szisztéma környezetbarátabb is. Mint az a HungaroControl tájékoztatójában olvasható, az intézkedéstől az üzemanyag-felhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás mérséklődését is várják: a repülőgépek akár több mint 50 kilogramm üzemanyagot spórolhatnak útvonalanként.