Rendőrségi intelmek a vakációra

Írta:  Gönczöl András 2016.07.22.

Jó tanácsok a vakáció idejére.

 

Több mint egy hónapja tartanak már a nyári szünidő mozgalmas, örömteli, programdús napjai. Ám a hátralévő másfél hónapot is „túl kell élni”... Ebben segíthetnek a rendőrség gyermekeknek címzett jó tanácsai.

Szülők, gyermekek figyelmét egyaránt kérve érdemes számba venni a nyári szünidő rejtett és kevésbé rejtett veszélyeit. Kerületünk kiemelkedő mennyiségben és minőségben rendelkezik sportolásra, a szabadidő tartalmas eltöltésére alkalmas pályákkal, parkokkal, felszerelt játszóterekkel, és számos nyári tábor is fogadja a diákokat. Van erdőnk, strandunk, kertes és panelházas övezetünk. Bárhová menjenek is, bármivel múlassák is az idejüket a gyerekek, a kisördög a szokásához híven nem alszik, de még ő is munka nélkül maradhat, amennyiben a jelzett helyeken, szituációkban okosan megelőzik a rájuk leselkedő veszélyeket.

Közlekedni márpedig kell!

A tanév során kialakul egyfajta jó értelemben vett közlekedési rutin. Lakás, suli, lakás, edzés vagy különóra, majd újra lakás. A szünidő, a meleg lazábbá teszi a mindennapokat, és lankad a fiatalok figyelme. Jönnek, mennek, futnak, sőt rohannak, pedig két és fél hónapjuk van arra, hogy sétálva és megfontoltan bárhová odaérjenek... Gyerekek, mint tudjátok, a járművek nem vakációznak! Amennyiben eddig nem tettétek meg, ismerjétek meg a közlekedési szabályokat, és tartsátok be azokat, mert értetek vannak, nem ellenetek! A szemközti játszótér, a park, a sportpálya vagy a zöldterület is gyakran csak egy forgalmas út átszelésével érhető el. Tehát figyeljetek, és legyetek óvatosak! És emlékeztető a szülőknek: a 4–6 éves gyerkőcöknél még nem alakult ki az optimális veszélyérzet.

„Jaj, úgy élvezem én a strandot”

Van-e jobb buli, mint a nyári hőségben hűsítő vizekben úszni, lubickolni, spriccelni vagy egyszerűen álldogálni...? Kerületünk szerencsére nem szenved hiányt úszómedencékben sem, és rövid családi kirándulással akár tóparton is találhatjuk magunkat.
Ám mielőtt ész nélkül vízbe vetnétek magatokat, gondoljatok bele néhány dologba:
– Van-e veletek felnőtt kísérő, vagy a közeletekben életmentésben jártas szakember?
– Tisztában vagytok-e az úszóképességetekkel?
– Egyáltalán kijelölt helyen készültök-e lubickolni?
Amennyiben igenek a válaszok, jó az esély egy bajmentes fürdőzésre, de
azért szolgálunk még néhány jó tanáccsal:
– Ne ugorjatok fejest ismeretlen mélységű, netán térdig érő vízbe!
– Attól, hogy nem feküdtök ki napozni, még leéghettek!
– Felhevült, forró testtel ne merüljetek hirtelen a vízbe, fokozatosan locsolgassátok a fejeteket és a szív tájékát!
– Mindezen túl: baj esetén ne tétovázzatok, kérjétek felnőtt, illetve szakember segítségét!
– És persze vigyázzatok az értékeitekre is!

Fesztivál, buli, lötyögés

A szülői szigor, felügyelet hiányában hajtja a gyermekeket, a fiatalokat a kíváncsiság és esetleg egy rosszul értelmezett csapatszellem. Mindennek megelőzésére tanácsos a szülőknek őszinte beszélgetést folytatniuk a gyermekeikkel, amelyben az életkorukhoz illő módon figyelmeztetik őket a cigizésnek, az alkoholfogyasztásnak és kiemelten a sokszor ismeretlen „szerek” használatának a súlyos következményeire. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy-egy őszinte beszélgetéssel nagymértékben csökkenthető a negatív „élmények” száma.

Segítség kiraboltak!

A lopás és a rablás között az az alapvető különbség, hogy az első esetben észrevétlenül elcsennek valamilyen értéktárgyat tőlünk, rabláskor viszont erőszak alkalmazásával teszik ezt.
Mi mindenre kell figyelni, hogy ne váljatok áldozattá?
– Ne tegyétek közszemlére az értéktárgyaitokat, a mobiltelefont és semmilyen más kütyüt!
– Semmilyen ürüggyel ne adjátok át idegennek a telefonotokat!
– Abban az esetben viszont, ha erőszakkal kényszerítenek, ellenkezés nélkül adjátok át az értéktárgyaitokat, és azonnal szóljatok egy felnőttnek, illetve hívjátok a 112-es segélyszámot!

A „kedves” idegen

Nem lehet elégszer ismételni, hogy ne álljatok szóba idegennel! Ha idegen részéről szokatlan, fura dolgokat kérdez valaki, mi több, ajándékot akar adni, ne válaszoljatok, illetve ne fogadjátok el, és az esetet azonnal beszéljétek meg a szüleitekkel. Bátran megszólíthattok egyenruhás rendőrt is.
Az internetezés veszélyeiről oldalakat lehetne írni, itt egy rövid kivonatnak, tanácsnak tudunk helyet szorítani.
Mire is vigyázzatok?
– Ne töltsetek fel magánjellegű fotókat, videókat, mert nemcsak önmagatokat hozhatjátok kellemetlen helyzetbe, de másokat is!
– Ne cseteljetek idegenekkel!
– Amennyiben nyaralni indul a család, semmiképpen ne osszátok meg ezt az információt! Egy üresen maradt lakás ténye akár felhívásnak is tekinthető a betörésre.