Elsősegély a játszótéren

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.07.25.

A Magyar Vöröskereszt bemutatóval egybekötött újraélesztési „tanfolyamot” tartott.

 

A Magyar Vöröskereszt bemutatóval egybekötött újraélesztési „tanfolyamot” tartott július 18-án és 20-án a kerületben Játszótéri hősök címmel.
Mint hogy a rendezvény címe is sugallja, a játszótéri hősök valójában azok a gyerekek, akik játékosan sajátíthatják el az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket.
A szervezők tisztában vannak azzal, hogy a kisgyerekek újraélesztésre még nem képesek, de a foglalkozást követően meg tudják majd állapítani, hogy a bajba jutott ember lélegzik-e, és tudják azt is, hogy melyek azok a legfontosabb információk, amelyeket el kell mondani, ha mentőt hívnak.
Nagy Tibor, a Magyar Vöröskereszt budai régiójának vezetője elmondta, hogy sokan nem ismerik fel az életmentő ismeretek hiányából fakadó veszélyt, ezért a szervezet alapvető feladata, hogy az emberek balesetek, sérülések és rosszullétek esetén bár laikusként, ám szakszerűen tudjanak segítséget nyújtani a szaksegítség megérkezéséig. A budai régió vezetője megdöbbentő számadatot is említett: a magyarok 3 százaléka, mig Nyugat-Európában a lakosság 60-80 százaléka lenne képes elsősegélynyújtásra.
Miután a gyerekek a legfogékonyabbak az új ismeretekre, ezúttal nekik szerveznek felvilágosító programot. A főváros területén, a nyáron 12 alkalommal 12 különböző helyszínen, játszótértől függően 40-80 gyermeket tanítanak meg az újraélesztés folyamatára, valamint minden résztvevő kap egy lakossági veszélyhelyzetekre felkészítő füzetet is.

10. játszótéri hősök VAA 1148 copy
A szervezők célja alapvetően az, hogy az új ismeretekre leginkább fogékony fiatal korosztály számára saját mindennapos környezetükben adják át az elsősegélynyújtás fogásait, valamint a városi környezetben előforduló katasztrófákkal kapcsolatos általános magatartási szabályokat.
A gyermekek július 18-án, a Lakatostelepen, az Építő úti játszótéren, július 20-án pedig a Krepuska Géza-telepen, a Fenyőfa utcai játszótéren ismerkedhettek a programmal.
– A rendezvények során a gyermekek révén a szülőket is elértük, így a gyakorlatban családok számára biztosítottuk a lehetőséget az elsősegélynyújtás elsajátítására – tette hozzá Nagy Tibor.