Stockholmba menekült, majd hazatért

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.07.25.

A Krúdy-kör kiállításmegnyitóval egybekötött zenés délutánt tartott július 21-én a Zila Kávéházban.

 

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör nem csupán az író emlékét őrzi, hanem az irodalmon kívül egyéb művészeti ágakat is patronál. A színészek, zenészek, képzőművészek állandó vendégei a rendezvényeinek. Havonta egy alkalommal megtelik a Zila kávéház galériája művészetkedvelő közönséggel. Rendszerint kiállításmegnyitóval kezdődik a rendezvény, majd irodalmi, zenés programmal folytatódik. Ezúttal a megszokottól kicsit eltérő volt a forgatókönyv, ugyanis Tálas Ernőt, a Svéd Királyi Operaház tenorját, az Egyetemes Kultúra Lovagját 90. születésnapja alkalmából Király Lajos, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke köszöntötte, majd Krúdy-emlékérmet nyújtott át az ünnepeltnek. Szintén a Krúdy-kör nevében Pál Dávid és Szabados István festőművészek egy-egy alkotásukat ajándékozták az énekesnek.
Ezt követően Kanizsa József, a Krúdy-kör titkára beszélgetett Tálas Ernővel, akiről megtudhattuk, hogy 1956-ban énekművész-operaénekesként diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán.

10. krúdy kör VAA 1162 copy
Az 1956-os forradalom után Svédországba ment, ahol a Királyi Operaházban Set Svanholm igazgató fogadta, és hallgatta meg, majd már másnap jelen lehetett Jussi Björling előadásán. A sikeres próbaéneklést követően indult el énekesi pályája.
Lírai tenorként évtizedeken keresztül fellépett több német és svájci operaházban, elsősorban Mozart operákban. Koncertműsoraival beutazta Európát, több ízben járt Amerikában is, a tengerentúli magyarság körében. Munkásságát számos hanglemezfelvétel örökítette meg.
Az operaénekes nyugdíjasként tért vissza szülőhazájába. Tíz éve járja a Krúdy-körrel az országot és a külhoni magyar lakta településeket. Minden alkalommal megcsillogtatja énekhangját, ami most sem volt másképpen, de ezúttal CD-ről is felcsendültek az előadásában ismert operadallamok.
A Krúdy-kör júliusi rendezvényének másik programja Frida Lucia festőművész kiállításának megnyitója volt. Lucia tervezőként a Kistextben, a pécsi Zsolnay Porcelángyárban dolgozott. Külföldi utazásai során egzotikus kultúrákat ismert meg, amelyek nagy hatással voltak későbbi pályájára.
A rendezvényen ifj. Zila László köszöntötte a vendégeket, közreműködött Barta Erzsébet, Németh Nyiba Sándor, Tárkányi Imre, Ujvári Ferenc.
A kiállítás augusztus 15-ig tekinthető meg.