Virágos megmérettetés

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.08.01.

Ismét a kerületben járt a Virágos Magyarországért verseny zsűrije.

 

A Virágos Magyarország környezetszépítő verseny zsűrije abból az alkalomból látogatott el a kerületünkbe július 28-án, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre ebben az évben is benevezett a megmérettetésre. A bizottság pozitívan értékelte a látottakat, az eredmény őszre várható.

IMG 7563 Sztlőrinc virág átméretezve

Az Országos Idegenforgalmi Hivatal a turisztikai és kertészeti szakma támogatásával 1994-ben hirdette meg az első Virágos Magyarországért versenyt, amely az eltelt időszakban mozgalommá nőtte ki magát. Nincs még egy olyan megmérettetés hazánkban, amely évente 2 millió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet megteremtéséért, a természeti és az épített örökség megóvásáért, az új generációk környezettudatos neveléséért. Pestszentlőrinc-Pestszentimre idén is benevezett a versenyre, amelyben fontos szempontnak számít, hogy milyenek az önkormányzat által fenntartott zöldfelületek, a lakosság előkertjei, találhatók-e virágok az erkélyeken, és hogy mennyire tiszta a kerület...

IMG 7170 átméretezve
A szemlén a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség tagjai vettek részt.
Dömötör István alpolgármester a polgármesteri hivatalban fogadta a vendégeket, majd röviden bemutatta a települést. Banyár László, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a zöldfelület-gazdálkodásról beszélt.
Ezt követően Kirrné Feicht Ágnes kerületi főkertész kalauzolásával a zsűri megtekintette a helyi zöldfelületeket. Sajnos, az időjárás nem kedvezett a programnak, mert a bejárás alatt rendíthetetlenül esett az eső, s bár a zöldnövények, virágok szebben mutattak volna napsütésben, de azért a szemlézők így is pozitívan értékelték a látottakat.

IMG 7211 v átméretezve
– Immár 19 éve rendszeresen írunk ki pályázatokat, amelynek célja a szebb környezet kialakítása – mondta a főkertész. – A kerület lakossága, intézményei részére évek óta meghirdetjük a „Szebb, virágosabb kerületünkért” pályázatot is. Ebben az évben összesen 1300 érkezett irodánkhoz erkély, előkert, családi ház, utszakasz, intézmény kategóriában. A növényosztás alkalmából 1400 láda egynyári növényt osztottunk ki. Emellett az önkormányzat az idén is kiír pályázatot faültetésre, amelynek keretösszege 15 millió forint. A szemléletformálás érdekében a gyerekeknek többek között rajz-, fotópályázatot, kertépítő versenyt is meghirdetünk – tette hozzá Kirrné Feicht Ágnes.