Nincs már balesetveszélyes játszótér a kerületben

Írta:  2012.11.13.
Folyamatosan karban tartják a játszótereket, a nyár végégig befejezték a közvetlen balesetveszélyt jelentő hibák elhárítását.
Folyamatosan karbantartják a kerület közterületein található játszóeszközöket a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Városüzemeltető Divíziójának munkatársai. A nyár végégig befejezték a közvetlen balesetveszélyt jelentő hibák elhárítását. A városüzemeltetőnek összesen 54 közterületen lévő játszóteret kell gondoznia és az azokon lévő 403 játékot karbantartania. Van, ahol csak két-három játszóeszköz található, de olyan is akad, ahol tíznél több.

Vandál rongálók

Folyamatosan gondot okoznak a rongálók. Ezek többnyire fiatalok, akik gyakran ittasan vagy csak egyszerűen viccből, mert „jó buli”, tönkreteszik a játékokat. Az agresszivitás levezetésére sajnos tökéletesen alkalmasak a játszóterek, mivel a játékokat a mozgó, forgó alkatrészek miatt könnyű tönkretenni.

– Van olyan bekerített játszóterünk, ahol a kerítést bontották le ismeretlenek. Mindössze azért, mert könnyebb volt nekik lerombolni azt, mint megkerülni a teret – mondta Vada Gábor, a játszótéri karbantartó részleg vezetője.

Szigorú szabályok

A városüzemeltetési divízió munkatársainak feladata a tervszerű megelőző karbantartás, amelynek lényege, hogy a közterületi játszótereken található játszóeszközök, kerítések, kapuk, ivókutak ellenőrzése adott időközönként megtörténjen.
– Emellett a rendszeres ellenőrzések során észlelt vagy a lakossági bejelentések alapján felvett hibákat kell felszámolnunk – mutatott rá Vada Gábor. – A játszóeszközök javítását azonban csak korlátozott mértékben tudjuk elvégezni, ugyanis a megszigorított európai uniós előírások és ezzel összefüggésben a hazai jogszabályok az esetek többségében csak eredeti elemek, részegységek felhasználását teszik lehetővé.

Egy hinta és egy homokozó még nem játszótér

Érdekesség, hogy nincs pontosan meghatározva, milyennek kell lennie egy játszótérnek. Amikor a legtöbb lakótelep épült, a házak közé bezsúfoltak két-három mászókát és homokozót, így az emberek többségében ez a kép él a játszótérről.
A korszerűsítés sok pénzbe kerül. Elsősorban azért, mert drága az ütéscsillapító felületek – gumiszőnyeg, fakéreg vagy speciális homok – és az ütközési területek kialakítása.
Az önkormányzat idén 5 millió forintot tudott adni a karbantartásra, a felújítás pedig a kerület pénztárcájától függ. Vada Gábor szerint a játszóeszközök szabványosításához, az esési terek növeléséhez, valamint a hibás eszközök javításához vagy cseréjéhez 60-65 millió forintra volna szükség. Szerencsére azért vannak segítőkész támogatók is, a Szemere téren ennek is köszönhető a felújítás. A támogató 5 új játszóeszközt telepít, és a bekerítést is elvégzi.
 

A játszótereket kétévente kötelező hatóságilag is bevizsgáltatni. Legutóbb tavaly volt ilyen bejárás, amikor is az elhasználódott, megrongált eszközöket cserélni kellett. Sok esetben a játszóeszközök gyártói is fejtörést okoznak az önkormányzatoknak.
– Kicsi a piac, ezért nagy a harc a gyártók között, és előfordul, hogy egy új játék bevizsgálása során erősen lobbiznak azért, hogy a hatóság az új játék előnyére változtasson a szabványon, aminek következtében a régebbi játékot le kell cserélni – tudtuk meg a vezetőtől. – Ugyanígy változhatnak az előírások például a mellvédek magasságát vagy az esési terek nagyságát illetően is.

A játszótér érték

A XVIII. kerület 54 közterületi játszótere érték, mert mint közösségi tér kulturált és biztonságos játéklehetőséget ad a gyerekeknek. Ezenkívül jelentős pénzbeli értéket is képviselnek, és a fenntartásuk sem olcsó.
– A kerületi játszótereken található eszközök és egyéb műtárgyak, kerítések, ivókutak értéke több tízmillió forint – mondta Vada Gábor. – A legtöbbet kerítés veszi körül, amely egyrészt védelmet nyújt, másrészt praktikus, mivel könnyen kihelyezhető rá az előírás szerinti piktogramos tábla, amely egyértelművé teszi, hogy milyen feltételekkel vehetők igénybe a játszóeszközök.