A valóban rászorulókat támogatja a kerület

Írta:  2012.11.15.
Véget kíván vetni az önkormányzat a méltányossági ápolási díjjal való visszaéléseknek, ezért január 1-jétől megszünteti ezt az ellátási formát.

Tavaly 100 millió, az idei év első kilenc hónapjában pedig majdnem 57 millió forintos kiadást jelentett Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának a tartós betegségben szenvedő felnőtt betegek ápolási díja. Az ellátást azonban számos esetben olyan személy gondozására vették fel, akinek az állapota ezt nem indokolta. A képviselő-testület az október 24-i rendkívüli ülésén megszavazta a méltányossági alapon fizetett ápolási díj eltörlését, azzal a kiegészítéssel, hogy a kerület vezetősége a valóban rászorulókat más módon segíti.

Kihasznált kiskapu

– Nagyon népszerű volt az általunk fizetett méltányos ápolási díj azok körében, akik olyan kerületben vagy településen laktak, ahol az önkormányzat ezt már megszüntette – mondta Csomó Tamás alpolgármester. – A gond abból is adódott, hogy az ápolási díj a gondozóra vonatkozik, nem pedig a gondozottra. Elég a kerületi lakcímre bejelentkeznie bárkinek azzal az indokkal, hogy az egyébként az ország másik végében élő beteg nagymamáját gondozza. Elég volt a nagymama orvosától egy igazolás, és már járt is az ápolási díj.

Ellátásért élettársváltás

Sokan sokféleképpen próbáltak hozzájutni a méltányossági alapon fizetett ápolási díjhoz, az emberek leleményessége határtalan. Csomó Tamás néhány szélsőséges esetet említett azon 27 közül, amelyeket az önkormányzat felderített, és amelyekben peres úton visszaköveteli a pénzt.
– Talán a legextrémebb eset az volt, hogy egy élettársi közösségben élő nőnek az édesanyja volt az ápolt. A nőnek volt munkája, a férfinak viszont nem, csakhogy ő nem számított közeli hozzátartozónak. Azért, hogy megkapják az ellátást, a hivatalnok előtt egyeztek meg abban, hogy a férfi attól fogva papíron az édesanya élettársa lesz.
Volt, aki nem is tudott arról, hogy ápolják, más esetekben pedig egyéb szociális ellátás mellett vették igénybe a méltányos ápolási díjat.
 

A legnagyobb vonzerőt talán nem is maga a 22 800 forint jelentette – bár az sem elhanyagolható, ha gyakorlatilag a semmiért kap ekkora összeget valaki –, hanem az, hogy a törvény kiskapuját kihasználva az ápolást vállaló személynek megmaradtak a társadalombiztosítási jogviszonyai, a nyugdíj- és az egészségbiztosítása is.
– Ezzel a biztos háttérrel pedig nyugodtan vállalhat az illető feketén alkalmi munkát – mondta Csomó Tamás. – A cél most az, hogy ezeket az embereket visszatereljük a munkanélküli-ellátások irányába. Ez persze sokaknak kényelmetlen, mert együtt kell működniük a munkaügyi központtal, állást kell keresniük, és a juttatásért cserébe évente 30 napot még dolgozniuk is kell.

Van másik lehetőség

Az alpolgármester szerint nem kell aggódni amiatt, hogy a méltányossági ápolási díj megszűnése miatt akár egyetlen valóban rászoruló ember is kiesik a támogatási rendszerből.
– Sokat gondolkodtunk, próbálkoztunk, hogy visszaszorítsuk a normális szintre az ellátottak számát, végül csak ez a megoldás maradt. Viszont akik valóban betegek, és egész napos gondozásra szorulnak, azok a szociális törvény alapján besorolhatók a fogyatékkal élők kategóriájába. Kezdve azzal az egyszerű esettel, amikor egy idős személy csak bottal tud közlekedni, egészen odáig, hogy szellemi, fizikai leépülése miatt már nem tudja magát ellátni. Az új helyzetben tehát becsületes körülmények között mindenki hozzájuthat az ellátáshoz. Aki eddig is jogosan kapta a méltányos ápolási díjat, az a jövőben átkerülhet az alanyi ápolási kategóriába, azon az alapon, hogy fogyatékos személyt ápol.