Rendőrök jártak a gyermektáborban

Írta:  2016.08.24.

Megint gazdagodott a Bókay-kerti szünidős kínálat.

Hogyan védhetjük meg magunkat? Milyen veszélyeket rejt az internet világa egy tizenéves fiatal számára? Hogyan ismerhetjük fel a drogokat és a terjesztőiket? Csak néhány kérdés azok közül, amelyeket egy szünidőző diák – és persze a szülei – feltesznek a nyári vakáció idején maguknak. Bizony, sok veszély leselkedik a gyerekekre e néhány hét alatt, amelyekre nem árt felkészülni.

DSC01849 copy
– Több turnusban vezetett nálunk ilyen kurzust a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság munkatársa, Keviczky Csilla hadnagy – mondta Kuba Gábor, a Bókay-kerti napközis tábor vezetője. – A rendkívül profin megszervezett minitanfolyamon a táborozók mindent megtudhattak, megtanulhattak, ami fontos lehet számukra ebben a témakörben: többek között önvédelmet vagy azt, hogy milyen káros hatásai vannak bármilyen befolyásoltságnak. Nem csoda, hogy igen népszerű volt ez a képzés, amelyet Police szakraj néven hirdettünk meg, egyébként első ízben a tábor történetében.

Aki először látta a Dunát

A napközis tábor lényege az, hogy az alapprogramok mellett választási lehetőséget kínál arra, hogy a diákok elmélyüljenek egy-egy számukra érdekes témában. Ezt úgynevezett szakrajok keretében tehetik meg, amelyeket a témákat jól ismerő szakemberek vezetnek.
– Az elmúlt évekhez hasonlóan most is a mazsorett és a zumba örvendett rendkívüli népszerűségnek – mesélte Kuba Gábor. – De a gyerekek szeretnek minden olyan programot, amelyben sportolhatnak, a kreativitásukat fejleszthetik. Erre is volt mód, és a táborozók éltek is a lehetőségekkel.
A tábori élet természetesen nem csupán a Bókay-kert területén zajlott, minden turnus résztvevői kimozdultak.

DSC01874 copy
– Jártunk cirkuszban, és többször volt hajókirándulás a Dunán – mesélte a táborvezető. – Ezek sokszor azért számítanak nagy élménynek, mert egyik-másik gyerekünk ilyenkor jár először cirkuszban, ilyenkor lát először hajót. De remekül sikerültek a velencei-tavi utak is, jó idő volt, így kellemesen telt az idő a szabadstrandon. És természetesen a célpontjaink között volt állatkert, csúszdapark és nagyon sok más program is a táborozók örömére.

Jönnek, mert szeretik

A tábor sikerét bizonyítja, hogy évek óta nem csökken az érdeklődés iránta. A kerületben élő családok jó része továbbra is megfelelő megoldásnak tartja, ha a szünidőző diák itthon, a Bókay-kertben tölti a vakációnak legalább egy részét. A tábor népszerűségét az sem csökkentette, hogy ebben a szezonban részben módosult a részvételi díj önkormányzati támogatása.
– Az utolsó héten 350 gyerek szünidőzött nálunk – tájékoztatott Kuba Gábor. –Ez nagyon szép szám. Érdekes volt megfigyelni, hogy ebben a szezonban a turnusok létszáma sokkal egyenletesebb eloszlást mutatott, mint korábban. Véleményem szerint a tábor vonzerejéhez a régi jó híre és a kínálata mellett az is hozzátartozik, hogy az önkormányzat részvállalásának köszönhetően változatlanul ez a régió legolcsóbb nyári gyerektábora.