A megosztott kenyér csodája

Írta:  2016.08.24.

Ismét utcabált tartott Szent István-napja alkalmból az Együtt Pestszentimréért Egyesület.

Két dologban biztosan különbözik az előszilveszteri és a Szent István-napi pestszentimrei utcabál: az egyik az, hogy az augusztusi eseményen nincs hideg, a másik, hogy a decemberi bálon nem osztanak a résztvevőknek frissen felszentelt kenyeret. Amúgy mindkét eseményt az Együtt Pestszentimréért Egyesület (EPE) szervezi, és mindkettőt a Sportkastély előtt tartják, az imreiek egyre növekvő érdeklődésétől kísérve.

VAA 3157 copy
Mivel Szent István napja egybeesik egyes tájegységek régi aratási ünnepével, az utóbbi másfél-kétszáz évben az új kenyér ünnepe is lett e nap. Nem ősi hagyományról van szó, Mária Terézia nyilvánította ünneppé az államalapító napját, és körmenetet is csak a 19. század elején rendeztek először. Aztán a népszokás, tehát a terménybetakarítás végének ünneplése összekapcsolódott Szent Istvánnal, hogy végül a hétköznapokat is átható szakrális tartalmat kapjon a kenyér felszentelésével.

VAA 3229 copy
A saját rendezvényére az EPE által is átörökített szép szokás – a frissen szentelt kenyér felvágása és szétosztása az együtt ünneplők között – egy keresztény ember számára egyértelmű tartalommal bír: Jézus csodálatos kenyérszaporítására emlékeztet. Az pedig, hogy épp az államalapító ünnepén részesülünk közösen a szentelt kenyérből, szép üzenet mindannyiunknak: a lelki, hitbeli, kulturális összetartozást jelenti a magyarok számára.
Ez állt az EPE augusztus 19-i utcabáljának középpontjában, természetesen vidám forgataggal körbeölelve, népzenével, táncosokkal, vásározókkal és a Chameleon partizenekar jó hangulatú játékával.