A kerület fejlesztése a legfőbb szempont

Írta:  2012.11.21.
A csatornázatlan területeken élők érdekét szolgáló lépésről is szavazott az önkormányzat képviselő-testülete.
A csatornázatlan területeken élők érdekét szolgáló lépésről is szavazott az önkormányzat képviselő-testülete. Az október 24-i rendkívüli ülés vitáktól sem volt mentes, bár a legtöbb előterjesztés alapvető kérdéseiben egyetértettek a kormánypárti és az ellenzéki városatyák.
Ugyanakkor akadt olyan napirendi pont is, amelynek kapcsán a kerületi ellenzéki hírportál negatív felhanggal és a testületi ülésen is felsorolt tényeket figyelmen kívül hagyva írt. Ez a Havanna-lakótelep felzárkózatását elősegítő URBACT program, amelyben Pestszentlőrinc-Pestszentimre vezető partnerként vesz részt, és ilyen minőségében többek között szigorúan előírt anyagi feltételeknek kell megfelelnie.

Van hitele a Városgazdának


A képviselő-testület hozzájárult ahhoz, hogy az UniCredit Bank 100 millió forinttal megemelje a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. 500 millió forintos hitelkeretét. Banyár László, a városüzemeltető társaság vezérigazgatója elmondta, hogy amikor 2010 októberében vezetőváltás történt a kerület cégeinél, addigra a társaság korábbi vezetősége már 400 millió forintot lehívott a hitelkeretből. Ezt követően a mai napig bezárólag már csak 30 millió forintot használtak fel.
A bank által felkínált további hitellehetőség tehát a bizalom jele. A vezérigazgató pedig hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy ezt az összeget fel fogják használni, de nem lehet tudni, hogy milyen rendkívüli helyzeteket hoz a jövő. Ugyanakkor inkább arra törekszenek, hogy a gazdálkodásukkal csökkentsék a hiteltartozást. Mindez persze távlati cél, mert 430 millió forintot nem lehet egy év alatt visszafizetni.
 


Nem kéjutazást fizettek

A képviselő-testület az Európai Unió által támogatott URBACT II program pályázatának második szakaszához szükséges önrész 2,9 millió forintos megemeléséről szavazott. Az ezt megelőző vitában Kőrös Péter, az MSZP frakcióvezetője az önrész kifejezést kifogásolta, mondván: szeretné elhinni, de nem tudja, hogy ez valójában csak előleg, és a kerület visszakapja a program költségét. Továbbá részletes beszámolót kért arról, hogy melyik partnervárosba ki utazott.
Ughy Attila úgy vélte, rosszindulatú feltételezés, ha valaki jutalomútnak tekinti a városlátogatásokat, és felhívta a figyelmet arra, hogy az ehhez hasonló előkészítő programokban való részvétel nélkül később esély sem lenne komoly EU-s pályázati lehetőségekre. A polgármester egyértelművé tette, hogy az Európai Unió a pénzbeli kiadásokat utólag 100 százalékban megtéríti, az önrészt pedig – amely egyébként a teljes RE-Block projekt 30 százaléka – az önkormányzat a befektetett munkájával biztosítja.
– A program szigorúan szabályozza, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. Ha nem tesszük, akkor nem nyílnak meg előttünk olyan lehetőségek, amelyek megoldást kínálnak például a Havanna-lakótelep fejlesztésére – mondta a polgármester, hozzátéve: szeretné, ha az ellenzéki oldal legalább a kerület fejlesztésére irányuló törekvésekben megpróbálna jóindulatot feltételezni a városvezetésről.

Eltörölt ápolási díj

A képviselő-testület a visszaélések miatt 2013. január 1-jétől eltörli a méltányossági alapon fizetett ápolási díj lehetőségét. A díj a tartósan otthoni ellátásra szoruló beteg vagy idős, önmagukat ellátni képtelen emberek gondozására szolgál, de ellenőrizhetetlen, hogy jó helyre megy-e az ellátás.
Mivel számos fővárosi kerület és sok település már korábban meghozta ezt a döntést, a XVIII. kerület népszerűvé vált mint fantomlakhely. Az ápolási díj számos névleg áttelepülőnek adott biztos jövedelmet, ráadásul anélkül, hogy valóban rászoruló személyt ápoltak volna.

Az önkormányzat egyidejűleg határozott arról is, hogy az így felszabaduló összeget más formában visszaforgatja az ellátásra valóban rászorulók támogatásába.

Időt kért az önkormányzat

A képviselő-testület azzal a kéréssel fordul a Fővárosi Önkormányzathoz, hogy módosítsa a szennyvízszállításról szóló rendeletben az ivóvízfogyasztás alapján történő elszámolás bevezetésének 2013. március 1-jei határidejét. Türelmi időt kértek addig, amíg nem alakulnak ki az érintett ingatlanok közcsatornára csatlakozásának a műszaki feltételei.