Jöhet a hóesés, nem lesz gond

Írta:  2012.12.05.
Mára leesett az első hó. Jöhet nagyobb havazás is, az FKF és a Városgazda felkészült.
A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt az intézkedési terv alapján november 30-tól március 15-ig tart téli ügyeletet, hogy a kerületi közutak, járdák, parkok alkalmasak legyenek a balesetmentes közlekedésre.

A kerület segít a fővárosnak

A fővárossal kötött szerződés értelmében az önkormányzat kezelésében lévő fő- és tömegközlekedési utak mellett a kerület többi útján is az FKF Zrt. gondoskodik a síkosságmentesítésről, de mivel a kapacitása kevés ehhez, a Városgazda Zrt. is besegít.

– Törvény írja elő, hogy az út kezelőjének kötelessége közlekedésre alkalmas állapotba hozni, illetve úgy tartani az utakat. Rövidebb útszakaszok fenntartásában korábban is segítettünk már a fővárosnak. 2010-ig mintegy 97 kilométer, azt követően 140 kilométer útszakaszon végeztük mi a szórást és a hótolást, idén pedig már 270 kilométeren – mondta Péntek Tamás, a cég városüzemeltető divíziójának vezetője.
Az intézmények járdáin, a kiemelt területeken, valamint a meredek és forgalmas útszakaszokon a Városgazda feladata a hó eltakarítása, a saját portája előtt viszont minden tulajdonosnak kötelessége elvégezni a síkosságmentesítést. Fontos tudni, hogy járdán és zöldterületen tilos az útszóró só használata. Ezeken a helyeken csak olyan anyag használható, amelyik nem veszélyezteti a növényeket.

Már hajnalban munkára készen

– Az intézkedési terv határozza meg azokat az útszakaszokat, amelyeket a fő- és tömegközlekedési utak mellett a hóesés első napján meg kell tisztítani – mutatott rá a divízióvezető. – Munkatáraink ilyenkor már hajnali 4 órától talpon vannak, az első sószóró autó pedig 5 óra előtt indul el.
A síkosságmentesítéskor elsőbbségben részesítik az önkormányzati intézményeket, a forgalmasabb utakat és a lejtősebb területeket. A városüzemeltető divízió munkatársai az első havas napon 178 kilométer út takarítását tudják elvégezni. 
- Az utakat, amíg nincs túl hideg, sóval vegyített homokkal kell felszórni, a járdákat, parkokat a környezetbarát útkálival. 
Munkára készen

A városüzemeltető divízió valamennyi munkatársa felkészülten várja a havazást. Hétköznap a közfoglalkoztatásban dolgozók is segítenek a síkosságmentesítésben. Munkaidőn túl, illetve hétvégén és ünnepnap a divízió mintegy 25 saját munkatársból álló csapata tart ügyeletet.
– A gépparkunk megfelelő – mondta Péntek Tamás. – Három tolólapáttal és két sószóróval felszerelt jármű mellett további járműveket, seprőgépeket, fűkaszákat és kistraktorokat tudunk ellátni tolólapáttal és sószóró adapterrel. Nem érhet bennünket váratlanul a havazás, hisz 24 tonna útkáli, 40 köbméter homokkal kevert só, valamint 20 tonna útszóró só vár bevetésre készen – a munkálatok elvégzéséhez szükséges hóeltakarító csapatról nem is beszélve.