Folyamatos a graffitimentesítés

Írta:  2012.12.05.
A kerületünkben is mindennapos feladat és gond a graffitival elcsúfított falfelületek megtisztítása.

A kerületünkben is mindennapos feladat és gond a graffitival elcsúfított falfelületek megtisztítása. A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársai november eleje óta újra jelentős mennyiségű falfirkát tüntettek el a közintézmények falairól.

A közfoglalkoztatottakból létrehozott ötfős brigád a Havanna-lakótelepen a Szervét Mihály téren és a Kondor Béla sétányon kezdte meg a munkát. Lefestették a téren lévő emlékmű környezetében található graffitikat, a közintézmények falát elcsúfító „rajzokat” és a lakótelepi firkákat.
– Az év hátralévő részében 1000 négyzetméternyi felületet tisztítunk meg, majd a tervek szerint jövőre további 4000 négyzetméter graffitimentesítése a cél – mondta Haigl Béla, a városüzemeltési divízió kommunális részlegének vezetője. – A falfelületek esetében lefestjük a szennyezett falat, ahol pedig csak oldószerrel lehet megtisztítani a felületet, például az utcanév- és egyéb táblákat, ott ezt a módszert alkalmazzuk.

A szabad falfelületeket leginkább az úgynevezett tagelők piszkítják be. Ők azok a falfrikálók, akik nem rajzokat hagynak maguk után, hanem csak rövid szöveges kézjegyet – taget. A graffitik eltüntetése elleni küzdelem végeláthatatlan, sajnos a legtöbb szabad falfelületre előbb-utóbb firka kerül. Az azonban még fájóbb, ha egy újonnan létrehozott, minőségi anyagokból előállított felület esik áldozatul. Néhány nappal a graffitimentesítési akció megkezdését követően például a Kondor Béla sétány felújított viacolor járdáját kenték össze festékkel.

A valódi, sokszor művészi rajzokat készítők számára a közelmúltban lehetőség nyílt az önkifejezésre a Lakatos-lakótelep meghatározott részén. Korábban már a Május 1. téri vasúti zajvédő falra is kerültek ellenőrzött díszítő rajzok, és elképzelhető, hogy tavasszal Pestszentimrén is kapnak falfelületet azok, akik nem egyszerűen firkálni akarnak, hanem a szürke falfelületet vidámabbá tevő érdekes alkotásokat készítenének.