A színek érzelmi ereje

Írta:  P.A. 2016.09.13.

A színek jelentőségét hangsúlyozza festményei többségében Nemcsics Antal. A 90. életévében járó festőművész, tanár képeiből ezúttal Csepelen, a Mansfeld Péter Galéria szervezésében nyílt kiállítás.


A helyszín, a Weiss Manfréd Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium (Budapest, XXI Tanműhely köz 7.), sem véletlen, hiszen a cél éppen az, hogy a fiatal korosztállyal megismertesse a művészet egy ágát.

IMG 1285
A szeptember 8-i megnyitón Feledy Balázs művészeti író úgy fogalmazott, hogy nyitott befogadó személyiség szükséges ahhoz, hogy valaki elfogadja a kortárs művészetet.
- Mindig nyitottnak kell lenni, mert ez a tulajdonság, a többféle érték tisztelete, szeretete, szebbé teszi az életünket. Meg kell keresni azokat a pontokat, ahol azonosulni tudunk a képekkel.

IMG 1279
A vizuális kultúra fontosságát hangsúlyozva Nemcsics Antal elmondta: sajnálatosnak tartja, hogy a jelen kor fiataljai számára ez a műfaj nagyon keveset jelent.
- Az a tapasztalatom, hogy nem vonzza a mai fiatalokat a képzőművészet, nem igazán érdeklődnek iránta. Pedig sokkal többet kellene múzeumokba, képtárakba járni, mert a vizualitás fontos, és szükség van arra, hogy értékeljék, tájékozottak legyenek benne. Sajnos a vizuális kultúra iránt nem nagy az érdeklődés, pedig volt korszak, amikor, ha nem is mindenki, de a társadalom egy jelentős rétege nagyon is értette. Ma a vizuális kultúrát azok sem nagyon értékelik, akik más területen egyébként kulturáltnak nevezhetők.
Nemcsics Antal hozzátette, hogy képeivel gondolkodásra akarja késztetni az embereket.

IMG 1281
- A foltok, színek révén próbálok olyan gondolatokat kifejezni, ami az emberek életérzését, a világhoz való viszonyát segítheti, és hiszem, hogy szebbé teheti a világot.
A XVIII. kerületben élő Nemcsics Antal Pápán született, és 1950-ben diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán, Szőnyi István freskóosztályán, majd tanári diplomát is szerzett. Művei számos hazai és külföldi múzeumban és magángyűjteményben is fellelhetők.
A művész „Utazásaim Színországban” című albumában fogalmazta meg, hogy mi késztette arra, hogy festményein a színek jelentőségét hangsúlyozza.

IMG 1275
„- Az 1980-as évek elejétől egyre nagyobb igényt éreztem arra, hogy a színek közötti összefüggésekről ne csak tudósoknak, műszaki szakembereknek beszéljek, mondanivalómat ne csak az egzaktul megfogalmazott matematikai formulákban rögzítsem, hanem látványosan, mindenki számára érthetően, a művészet nyelvén mondjam el. E képekkel a szín jelentőségéről szeretnék minél többet elmondani. Arról a jelenségről, amelyet a szemünkbe jutó sugárzó energia egy specifikus része, amit fénynek nevezünk, hoz létre.”
A csepeli kiállítás október 7-ig, minden hétköznap 10 és 18 óra között látogatható.