Amikor a gyermekkori álmok megvalósulnak

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.09.19.

Szakrális kerámiák címmel nyílt meg Gy. Kamarás Katalin fazekas, keramikus kiállítása szeptember 15-én a Pestszentimrei Közösségi Házban.

IMG 7698 Gy Kamaras Katalin átméretezve

Annyira szép, szívet-lelket melengető kerámiákat hozott a tárlatra Gy. Kamarás Katalin népi iparművész, a népművészet mestere, hogy javaslom, aki csak teheti, nézze meg, mert olyan élménnyel lesz gazdagabb, amely egy időre el is varázsolja. És nemcsak gyönyörködhet a látogató ezekben a kedves kis bibliai ihletésű figurákban, hanem egy rögtönzött bibliaórán is részt vehet, ugyanis az alkotások fölött elhelyezett táblákon többek között Assisi Szent Ferenc, Szent Flórián, Szent Vince, Sámson és a Magyarok Nagyasszonya történetét olvashatja. Gy. Kamarás Katalin nem hagyományos népművészeti fazekasmunkákat készít, hanem önálló figurális formanyelvet hozott létre. Apostolok című sorozatát a nyolcvanas években a Művelődési Minisztérium II. János Pál számára vásárolta meg, ennek révén lehetett vendége és kiállítója a pompeji nemzetközi egyházművészeti kiállításnak.

IMG 7707 átméretezve

1978-ban elnyerte a népművészet ifjú mestere, 1984-ben a népi iparművész, majd 1993-ban a népművészet mestere címet. Katalinnak nemrégiben volt gyűjteményes kiállítása a Népi Iparművészeti Múzeumban, ahol a szakrális kerámiák is szerepeltek, amelyek ezúttal a Pestszentimrei Közösségi Házban láthatók. A Népi Iparművészeti Múzeumban mondta a művészről Andrásfalvy Bertalan professzor: „A kiállított anyag egyik legfőbb üzenete az, hogy az ember a kudarcok és nehézségek ellenére képes megvalósítani gyermekkori álmait. Gy. Kamarás Katalin nem engedett a csábításnak, rangot és anyagi jólétet figyelmen kívül hagyva ragaszkodott mindahhoz, amit tiszta gyermekszemmel látott, megálmodott.” – Ez a mesterség a hivatásom – mondta Katalin a PIK-beli kiállítás megnyitóján. Már kisgyermekkoromban elkezdtem játszani az agyaggal, és ezt a mai napig nem hagytam abba. A megnyitón Ódor Katalin, a Pestszentimrei Közösségi Ház igazgatója szintén meleg szavakkal beszélt a művészről. Az eseményen Erdélyi György előadóművész és Éder György csellóművész működött közre. A tárlat szeptember 28-ig tekinthető meg.

IMG 7685 átméretezve