Jövőre is házon belül hűsölhetnek

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.09.21.

Ma már inkább pulóver kell, de nemrég még saját medencében és párakapu alatt hűsöltek a Nyitnikék óvodában. És ez így lesz jövőre is.

Nem tévedésből írtam lubickolás helyett hűsölést, mert nem a vízben pancsolhattak az óvodások, hanem párakapu gondoskodott arról, hogy a nagy hőségben felfrissülhessenek.
Régi álma valósult meg azzal a Nyitnikék óvoda Zöld-Fülek Egyesületének, hogy az intézmény közel tíz éve használaton kívüli medencéje mintegy 2,5 millió forintból megújult.

DSC02897 copy
– Évekig gyűjtöttük a pénzt főként a szülők által felajánlott adóegyszázalékokból, de egyéb adományokból is – mondta Lukács Kata óvodapedagógus. – Ám hamar kiderült, hogy az egyesület nem rendelkezik kellő anyagi fedezettel a tervek megvalósításához. 2016 tavaszán végre összegyűlt az az összeg, amiről úgy gondoltuk, hogy elkezdődhet belőle a felújítás.
Ám hosszas utánajárást követően kiderült, hogy a fürdőmedencének olyan gépészeti és személyi feltételei vannak, amelyeket nem tud biztosítani az óvoda. Nem csüggedtek el, hanem elhatározták, hogy akkor párakaput létesítenek, így a gyerekek mégiscsak fel tudnak frissülni a nagy melegben. A költségekhez az önkormányzat 300 ezer forinttal járult hozzá.
Az első „kapavágás” június közepére esett. Azt gondolták, hogy egy-két hét alatt befejeződik a munka, azonban az esős időjárás miatt a tervezettnél lassabban haladt.
– Fontosnak tartottuk, hogy a gyerekek biztonságosan használhassák a medencét, ezért a csúszásmentes gumiburkolat alá ütéscsillapító réteg került – tette hozzá az óvónő. – A medencéhez vezető járdát és lépcsőt is felújíttattuk, szintén csúszásmentes gumiburkolattal.
A kedves állatfigurákkal díszített medence az udvaron kerítéssel elzárt területen helyezkedik el, a gyermekek csak felnőtt felügyelettel használhatják. Mivel játékos mozgásra is alkalmas, a nagy meleg elmúltával is hasznosítható.