Elkészültek a járdafelújítások

Írta:  2012.12.20.
Több mint 8000 folyóméter járófelület újult meg idén a kerületben.
Az idei évben folyamatosak voltak a kerület utcáin a járdafelújítási munkálatok, amelyek során több mint 8000 folyóméter járófelület újult meg. A nagyobb volumenű javításokat az év második felére ütemezték, a programszerű felújítás szeptember 19. és december 15. között folyt.

A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Városüzemeltető Divíziójának mélyépítő részlege ősszel csaknem teljes kapacitással dolgozott a járdák felújításán. A javított szakaszok többsége aszfaltburkolattal készült, és arra is mindenhol ügyeltek, hogy a felújított helyeken az eredeti állapotot állítsák vissza.

– A minőségi felújítás volt a szempont, az adott járdaszakasz korábbi burkolatának megfelelő, jó minőségű helyreállítás. Fontos kiemelni, hogy valamennyi autóbehajtó alá betonalapozás készült, függetlenül attól, hogy a mellette lévő járdaszakasz eredetileg milyen alapra épült – mondta Péntek Tamás, a városüzemeltető divízió vezetője.
A mélyépítő részleg munkatársai számos helyen dolgoztak, többek között a Fogaras utcában, a Lőrinci temetőnél, a Darus utcai iskolánál újították fel a járdát. Az egyes szakaszok hossza 10 és 100 folyóméter közötti. A változás talán a Zsebők Zoltán Szakrendelő és a lőrinci piac között a leglátványosabb, ahol még tavasszal, a program elején készült el a járda.
– A program utolsó kilenc hetében hat brigád dolgozott, munkatársaink öt pihenőnapjukat is feláldozták, hogy a lakosság elégedett legyen a végeredménnyel. A társaság öt tehergépkocsit biztosított az aszfalt és az egyéb alapanyagok helyszínekre szállítására, illetve a törmelék elszállítására – tette hozzá Péntek Tamás. – Nem mellékesen jegyzem meg, hogy az inflációs nyomás, az üzemanyag és a bitumen árának emelkedése ellenére a járdafelújítás 20 százalékkal olcsóbban valósult meg, mint 2010-ben, a korábbi vezetőség ideje alatt.
A felújítás remélhetőleg több évtizedre jelent megoldást. Bár természetesen az időjárási és egyéb tényezők befolyásolhatják az élettartamot, a szakemberek szerint rendeltetésszerű használat esetén az új, ellenálló burkolat legalább 20-25 évig szolgálhatja a gyalogosok kényelmét.