Az oktatásra költene a Jobbik

Írta:  Puskás Attila 2016.10.06.

A Jobbik számára ebben az évben a valódi nemzeti konzultáció a legfontosabb feladat.

A Jobbik képviselői személyes találkozókon, szakmai egyeztetéseken kívánják meghallgatni a hétköznapi emberek és a szakma véleményét három fontos területről.
Ezek a témák az oktatás, az egészségügy és a korrupció. Erről beszélt Dúró Dóra, a Jobbik parlamenti frakciójának vezetőhelyettese a párt kerületi szervezetének Nemzeti Estek elnevezésű lakossági fórumán szeptember 29-én.
­­– Ez a három terület okozza Magyarországon a legtöbb belpolitikai problémát. Az egészségügy és az oktatás gyakorlatilag mind a pénzügyi ráfordításokat, mind a szakmai döntéseket tekintve romokban hever – mutatott rá Dúró Dóra, aki szerint azonnali beavatkozás szükséges, hogy legalább ez a két szféra minél előbb kilábaljon a jelenlegi állapotából.

VAA 4920 copy
A politikus azt is elmondta, hogy a szeptemberi tanévkezdés egyre nagyobb terheket ró a családokra.
­– A most megkezdődött tanévben egy gyermek beiskolázása 12 ezer forinttal került többe, mint két évvel ezelőtt. Egy átlagos család az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásokra 84 ezer forintot költött. Van, akinek ennyi a havi fizetése. Számos család ezt a pénzt öt hónap alatt tudja összespórolni. Iskolába kötelező járni, de az ezzel kapcsolatos terheket nemhogy csökkentené a kormány, hanem még növeli is – fogalmazott Dúró Dóra, aki idézett az OECD 2013-as évet vizsgáló jelentéséből is, amelyből kiderült, hogy Magyarország a gazdasági teljesítőképességéhez képest a vizsgált 29 európai országból a legkevesebbet költötte az oktatásra.
– Sajnálhatjuk, hogy a mostani kormányzat nem ismeri fel az oktatás jelentőségét – mondta a politikus, megemlítve azt is, hogy a felsőoktatás legfontosabb küldetése az lenne, hogy a származás senkinek ne határozza meg negatív értelemben a sorsát. – Az oktatásnak éppen hogy lehetőséget kellene biztosítania arra, hogy a gyerekek kiléphessenek a szegénységből. Ezzel szemben tavaly nehezebb volt felvételt nyernie felsőfokú oktatási intézménybe annak, akinek egyik szülője sem volt diplomás.

A frakcióvezető-helyettes leszögezte: nem helyes, hogy az egészségügynek, az oktatásnak, a kultúrának, a szociális, illetve a családügyeknek vagy éppen a sportnak nincs saját minisztériuma.

– Mindez egyetlen minisztériumba van tömörítve, márpedig nincs olyan ember a világon, aki képes ennyi szakterületet menedzselni, átlátni, eközben megfelelő kapcsolatot tartva a szakmai szervezetekkel is.