Itt a szüret, sajtolj mustot!

Írta:  K.Gy, 2016.10.11.

Szüreti családi napot rendeztek a PIK-ben.

Az ősz szép eseményei között tartjuk számon a szüretet. Még a városi ember is szívesen gondol azokra a napokra, amelyeken lezajlik a szőlőtermés betakarítása, és megkezdődik annak feldolgozása. És mivel a városi embernek igen ritkán van lehetősége részt venni ilyesmiben, szívesen vesz részt olyan eseményeken, amelyek a szüret hangulatát adják vissza, a szürethez kapcsolódó szokásokat idézik vissza.

VAA 6471 copy
A Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK) október 9-én olyan családi napra hívta a településrészen élőket, ahol mindez egyben volt megtalálható. A legfiatalabbak kézműves játszóházban kezdhették, majd színházi előadáson folytathatták a délelőttöt, ahol egy Benedek Elek-mese színpadi változatát láthatták. A felnőttek – amíg a gyerekek mulattak – két teszt kitöltésével tehették próbára tudásukat: az egyik a szőlészeti, a másik a borászati ismereteket szondázta.
És persze ez még nem minden. Azokat, akik a szüreti munkába is szerettek volna belekóstolni, szőlőprés várta a közösség ház udvarán, így ki-ki megtapasztalhatta, milyen mustot készíteni, illetve kóstolni.
Nem is csoda, hogy ennyi érdekesség erősen vonzotta a látogatókat: a PIK már délelőtt tíz órakor szépen megtelt szüretelőkkel.

VAA 6441 copy