A hősökre emlékeztek az alkotó diákok

Írta:  Puskás Attila 2016.10.18.

Saját tervezésű plakátokkal állítottak emléket kerületi fiatalok 1956 eseményeinek és hőseinek. A pályázatot a Kondor Béla Közösségi Ház hirdette meg.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseinek állítottak emléket azok a plakáttervek és makettek, amelyeket az esemény 60. évfordulója tiszteletére rendezett pályázati felhívásra készítettek a XVIII. kerületi oktatási intézmények diákjai.

VAA 7422 copy
A Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata és a Kondor Béla Közösségi Ház által közösen meghirdetett „1956 – A szabadság ereje” – emlékezzünk a hősökre címmel kiírt pályázat október 17-i díjkiosztóján Ughy Attila polgármester, az esemény fővédnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy nem lehet elégszer elmondani, hogy mi történt 1956 őszén, Magyarországon.


Továbbadni a történeteket


- Amikor az 1956-os évforduló kapcsán olyan helyre megyek, ahol főként fiatalokkal találkozom, sokszor megkérdezik tőlem, hogy nem unalmas többször egymás után ugyanarról a témáról, jelesül a forradalom és szabadságharc eseményeiről beszélnem. A válaszom erre az, hogy meg lehet-e unni a történelem újbóli átélését? Meg lehet-e unni azt, hogy az ember megpróbálja továbbadni azokat a történeteket, ismereteket, amelyeket volt szerencséje egykori forradalmároktól, szemtanúktól személyesen hallani? Van-e olyan ember, aki a történelemkönyveken kívül szerzett információkat ne próbálná meg úgy továbbadni, hogy azt saját érzelmeivel is átszövi? Éppen ezért ezeket a lehetőségeket nem szabad elmulasztani. Tovább kell adni az első kézből szerzett tényeket, mert ha ezt elmulasztjuk, akkor felnőhet egy olyan generáció, amelyik csak a könyvekből, fényképekről ismeri 1956-ot – mondta Ughy Attila.
A polgármester hozzátette, hogy amíg még lehet, ki kell használni minden alkalmat arra, hogy a gyerekek találkozzanak azokkal, akik átélték a forradalom és szabadságharc kerületi eseményeit.

VAA 7448 copy

Emlékezni kötelesség

Galgóczy Zoltán alpolgármester a díjátadón azt mondta, hogy bár egy pályázat végén kötelező győzteseket hirdetni, az 1956-os eseményekről szóló pályaművek mindegyike nyertesnek tekinthető, mivel – ahogy fogalmazott – „Kötelességünk emlékezni és emlékeztetni.”

Élővé váltak a plakátok

 

A forradalmi lyukas nemzeti zászlóból kitörő tank látható Szentirmai Anna díjnyertes plakáttervén. A Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola idén végzett tanulója elmondta, hogy a magyar népet szimbolizáló, forradalmárokat szállító harckocsi az 1956-os hősök küzdelmére utal.
- Élethűen szerettem volna visszaadni a hatvan évvel ezelőtt történtek lényegét, és azt hiszem, hogy ez sikerült – mondta el alkotásáról a tanulmányait immár a Veres Pálné Gimnáziumban folytató Szentirmai Anna.

 

Az általános és középiskolások által tervezett plakátokból, és a forradalmi jeleneteket, történelmi helyszíneket – például a Magyar Rádió épületét és az ott történteket – megjelenítő makettekből készült kiállítást november 25-ig lehet megtekinteni a Kondor Béla Közösségi Ház emeleti galériájában.

VAA 7406 copy

Az elkészült pályaművekről Varga Ferenc, a Kondor Béla Közösségi Ház általános igazgatóhelyettese elmondta, hogy a készítők életkorától függően két gondolati irányt lehetett megkülönböztetni.
- Amíg a középiskolások legtöbbje inkább a számokkal „játszott”, addig az általános iskolások az események vizuális megjelenítésére koncentráltak. Érdekes volt látni, hogy miként gondolkodnak az 1956-os eseményekről azok a gyerekek, akiknek már a szülei sem rendelkeznek személyes élményekkel a 60 éve történtekről.

Az ünnepséget követően a Nevesincs Színház előadta Pozsgai Zsolt Emlékpróba című darabját.

VAA 7463 copy