„A víz a leglágyabb, mégis kivájja a követ”

Írta:  2016.10.20.

Őrizzük élő vizeinket címmel nyílt kiállítás október 18-án a Városháza Galériában.


Kerületünk, ahol a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének nyilvántartása szerint közel száz alkotóművész él, és csaknem ugyanennyi rajztanár dolgozik, tizenhárom éve kapcsolódott be a Magyar Festészet Napja országos rendezvénysorozatba.
A Kondor Béla Közösségi Házba és a Városháza Galériába meghirdetett festészetnapi tárlatra idén a víz témakörében készítettek a művészek képeket.

IMG 7988 átméretezve
A Városháza Galériában az Őrizzük élő vizeinket című kiállítás megnyitóján Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház vezetője, az est háziasszonya köszöntötte a vendégeket, majd Galgóczy Zoltán alpolgármester nyitotta meg a tárlatot. Huszonnyolc kerületi művész hozta el az alkotásait, akik közül többnek a közösségi házban rendezett kiállításon is szerepel a munkája.
– A kerületi képzőművészek rendszeresen megörvendeztetnek minket szebbnél szebb és remek tematikájú kiállításokkal – mondta az alpolgármester. – Néhány hónapja a kenyér volt az alkotói téma, most pedig a víz. Víz nélkül nincs élet, ezzel ősidők óta tisztában van az emberiség. A víz szentsége és tisztelete minden kultúrában megtalálható, és számos szimbolikus jelentés is kapcsolódik hozzá. A víz állandó körforgása a természet rendjének, az örök visszatérésnek a szimbóluma. A víz a kitartás mintaképe is. Ahogy Lao-ce mondja: A víz a leglágyabb, mégis kivájja a követ.
Hazánk bővelkedik vízben, de a jövőre is kell gondolnunk, ezért őriznünk kell élő vizeinket. E gondolat jegyében ajánlotta a kiállítást a közönségnek az alpolgármester.
Az október 28-ig megtekinthető tárlat kurátora Árvay Zolta képzőművész volt. A megnyitón a Duo Contours működött közre.