Állatok világnapja

Írta:  Gönczöl András 2016.10.21.

Az állatok világnapján rendeztek kisállat-kiállítást a PIK-ben.

Az afrikai fehér hasú törpesün is komolyan vette az állatok világnapja jegyében a Pestszentimrei Közösségi Házban október 16-án megrendezett egzotikus és hobbiállatok kiállítását. Nem volt hajlandó az érettebb társaira jellemző sündisznóállásra.

DSC03536 copy

Minek is tette volna...? Olyan simogatáscunamiban részesültek a bemutatott kis kedvencek, amilyet, mondjuk, egy ember évtizedeken át nem képes begyűjteni. A szülői kísérettel érkező Kornél és Kristóf már a második standnál a hörcsögök bűvöletébe esett. Elragadtatásuk legszerényebb kifejezése is „Jaj, de aranyos!” mondattal kezdődött. Megsúgták titkos vágyukat: nemcsak kíváncsiak a kiállított hobbiállatkákra, de anyut és aput győzködve remélik, hátha vásárlás lesz a látogatás végeredménye.

DSC03531 copy
Általánosítható a gyermekek vásárlásra serkentő „Vegyünk egyet, anyu/apu!” kérése. Sőt, amennyiben az apróságokon múlt volna, még a közösségi ház cicáját is hazavitték volna. A kiállítás kínálatában a teljesség igénye nélkül találtunk fürjeket a tojásaikkal, szelíd, házhoz szoktatott vadászgörényt. Szelídségére jellemző, hogy a kiállítója, arra a kérdésre, mire vadászik a kis görény, határozottan kijelentette: plüssállatkákra. A bátrabbak közelről csodálhatták meg az egzotikus trópusi show szereplőit, azaz a kígyókat, az óriás és kevésbé óriás gyíkokat, a nagyrészt Dél-Amerikából származó jó vagy kevésbé jó „arcú” pókokat.
Az aprócska vendégek az első emeleti teremben „Segítség! Ember!” címmel interaktív mesés történeteket hallhattak Nógrádi Gábor könyvéből a felelős állattartásról, és akár állatjelmezbe is bújhattak, már csak a hitelesség kedvéért is. A kiállítás részét képezte az állatorvosi tanácsadás és az arcfestés is, amelyen – talán nem meglepő módon – az állatmotívumok voltak a legnépszerűbbek.

DSC03529 copy