Megrongálták az 1956-os emlékművet

Írta:  2013.01.14.
A hétvégén ismeretlenek megrongálták a november 4-én átadott, országos jelentőségű 56-os emlékművet.

A hétvégén ismeretlenek megrongálták a november 4-én átadott, országos jelentőségű 56-os emlékművet. A Hargita téri alkotás huszonnégy bazaltkockáját fehér színű olajfestékkel fújták le. A súlyos károkozást a kétnaponta a helyszínt ellenőrző kerületi Közterület-Felügyelet munkatársai észlelték a délelőtti órákban, és azonnal intézkedtek.

A lefestett kockákon szereplő neveket nem véletlenszerűen, hanem eddig ismeretlen elv alapján választották ki.

Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere ismeretlen tettes ellen, rongálás büntette elkövetésének alapos gyanúja miatt feljelentés tett a kerületi rendőr-kapitányságon.
A pontos helyreállítási költség kiszámítása folyamatban van. A bazaltkockák grafitimentes anyaggal vannak bevonva, ezért egy speciális technikával a festék eltávolítható. A rendőrségi helyszínelés után megkezdték az eredeti állapot visszaállítását.

Ughy Attila, a kerület polgármestere a felháborító esetre reagálva elmondta, hogy minden törvényes eszközzel fellépnek az ilyen és ehhez hasonló súlyos károkat okozók ellen. A 2012. november 4-én felavatott, országos jelentőség emlékmű megrongálása nemcsak a hősi hallottak emlékének sárba tiprása, hanem a hozzátartozók gyászának megszégyenítése, és a kerület egyik méltó emlékhelyének semmibe vétele is.
„Az 56-os hősök nem névtelenek, és a bűnösök sem maradnak azok” – fogalmazott.