Mini KRESZ-park a Bóbita oviban

Írta:  Puskás Attila 2016.10.24.

KRESZ-pályát kapott a Bóbita óvoda.

Az udvar már meglévő járdafelületeinek felhasználásával, illetve egy új szakasz hozzáépítésével a biztonságos közlekedés megtanulását segítő KRESZ-pálya készült el a Havanna-lakótelepen lévő Bóbita óvodában.

VAA 8224 copy
Az ötletes tervezés, és a kivitelezés során a pálya elkészítői alkalmazkodtak az udvar kitűnő adottságaihoz. Az eredeti járdaszakaszok szinte kínálták a megoldást, az játszóeszközök körül és azok között elhaladó, közlekedési táblákkal felszerelt mini KRESZ-park kialakítását. Szülői segítséggel szépült meg a mini körforgalom, aminek a közepére virágokat ültettek, és az aszfalt utak széleinek füvesítése is a szülők önkéntes munkájával készült el.

VAA 8138 copy
- Nagy álmunk vált valóra a pálya elkészülésével. Régóta szerettük volna jobban kihasználni az udvar remek adottságait. Nem lehet elég korán elkezdeni az ismerkedést a közlekedés szabályaival, hiszen ahogy kilépünk a ház kapuján, rögtön a gyalogos, a kerékpáros, az autós, vagy éppen a tömegközlekedés forgatagában találjuk magunkat – mondta az átadón Szakács Tímea óvodavezető. – Mindig is fontosnak tartottuk, hogy a gyerekek védett környezetben ismerkedjenek meg a közlekedés szabályaival. Ebben segít az új pálya, aminek segítségével egyben a gyerekeink udvari mozgáslehetősége is bővült, és változatosabbá vált a szabadban eltöltött játékidő.
A Bóbita-óvoda KRESZ-pályáját Kucsák László országgyűlési képviselő és Galgóczy Zoltán alpolgármester adta át. Mindketten kiemelték, hogy a másfél millió forintos beruházás nem jöhetett volna létre a szülők segítsége nélkül.

VAA 8157 copy
- Összefogás eredménye ez a tanulópálya. Az óvodának van egy jól működő alapítványa, amelyet a szülők támogatnak, és ennek révén az alapítvány 300 ezer forinttal tudott hozzájárulni az udvar fejlesztéséhez. A fennmaradó összeget az önkormányzat tette hozzá. Az óvodásoknak nagy élményt ad ez a pálya, és szinte észrevétlenül tanulják meg, hogyan kell biztonságosan közlekedni az utakon, és ha majd iskolába mennek, nem okoz majd számukra fejtörést, hogy mit jelent egy-egy tábla, és hogyan kell például a zebrán biztonságosan átkelni - mondta Galgóczy Zoltán.
Kucsák László arról is beszélt, hogy minél korábban kezdi egy gyerek megtanulni a közlekedés szabályait, annál biztonságosabban mozog majd az utcákon, a valós helyzetekben.
- Jó dolog, hogy játékos formában, lépésről-lépésre el tudják itt sajátítani a legfontosabb tudnivalókat. Külön örülök, hogy a Havanna-lakótelep szívében készült el most ez a pálya, mivel itt sok ember él, sok az autó, nagy a forgalom, így már most, a mindennapokban van hol hasznosítani a megszerzett tudást.