Gázszivárgás a Fáy utcában

Írta:  2013.01.24.
Rendkívül gyorsan segített a kerületi önkormányzat a gázszivárgás miatt január 22-én este bajba került, Fáy utca 2. szám alatt lakóknak.

Rendkívül gyorsan segített a kerületi önkormányzat a gázszivárgás miatt január 22-én este bajba került, Fáy utca 2. szám alatt lakóknak. A fűtés nélkül maradt önkormányzati lakásokat 23-án délelőtt már villanyradiátorok vagy PB-gázzal működő biztonságos kályhák melegítették.

– Kedd este erős gázszagot éreztek a Fáy utcai ház lakói – mondta Kádár Tibor fideszes önkormányzati képviselő, akit a Fővárosi Gázművekkel szinte egy időben értesítettek az itt élők a problémáról, és aki azonnal a helyszínre sietett. – A szakemberek életveszélyes állapot miatt azonnal elzárták a gázt. Az önkormányzat segítségével két lépcsőházban létrehoztunk egy-egy hőlégbefúvós melegedőt is. Sajnálatos, hogy a kerület korábbi vezetése, illetve annak vagyonkezelője miatt ilyen mértékben amortizálódott ez az épület. Annak idején nem készítették el a szükséges állapotfelméréseket, karbantartást, így a régi gázvezeték elkorrodált, és több helyen szivárogni kezdett. Most viszont reményeink szerint egy-két héten belül megtörténik a gerincvezetékek és a házon belüli vezetékek cseréje, és ez lehetővé teszi az újbóli, immár biztonságos gázszolgáltatást. El kell mondanom, hogy a lakók rendkívül együttműködőek voltak, bizalommal fordultak felénk, és ez nagyban segítette, hogy ilyen gyorsan úrrá tudtunk lenni a helyzeten.
Az egykori Kistext gyár munkásszállásának otthont adó épületben 59 önkormányzati lakás található, ebből 46-ban csaknem 120-an élnek. Számukra gyorsan érkezett az önkormányzati segítség, csak rövid ideig maradtak fűtés nélkül.

– A X. kerületben már történt hasonló eset, így onnan tudtunk kérni nagy mennyiségű fűtőberendezést – mondta Csomó Tamás alpolgármester. – Mivel az „A” lépcsőházban az elektromos hálózat alkalmas a nagyobb terhelésre, itt elektromos fűtőtesteket adtunk a lakóknak, a másik két lépcsőházban pedig PB-gázzal működő Siesta kályhákat. A 30 gázkályha biztonságos, mert figyeli a környezete oxigéntartalmát, és veszély esetén azonnal kikapcsol. Ezenkívül a főzéshez mindenkinek tudtunk adni egy villanyrezsót.
A lakók szóban és írásban is tájékoztatást kaptak a PB-gázos fűtés veszélyeiről, a készülékek szakszerű használatáról. Csomó Tamás elmondta, hogy már vállalkozót is talált az önkormányzat, így a helyreállítás rövid időn belül megtörténik.