Jól haladnak a tervezett fejlesztések

Írta:  2013.01.25.
Az év végére újul meg Pestszentimre városközpontja. A munkálatok jól haladnak.
Több alkalommal adtunk már hírt a Pestszentimre-városközpont megújítása elnevezésű projektről, részletesen beszámolva az annak keretében tervezett nyolc építési beruházás terveiről is. A projektnek az év végéig kell befejeződnie, ezért megnéztük, hogy is halad a fejlesztés.

Városkép

A két konzorciumi partner (a Pestszentimrei Római Katolikus Plébánia és a Magyarországi Baptista Egyház Pestszentimrei Baptista Gyülekezete) már be is fejezte a kivitelezési munkálatokat, míg a JAG MK 3. Építőipari és Projektszervező Kft. 2012 végén kezdte meg a Nemes utcai üzletház építését.
A konzorciumi partnerek tehát jól haladnak, de a felületes szemlélő számára úgy tűnhet, hogy ehhez képest az önkormányzati beruházások késedelmesen indulnak.

− Előzetes terveinkhez képest néhány ponton valóban késésben vagyunk, de a pályázatban foglalt határidőket továbbra is tartani tudjuk – tájékoztatott Péterszegi Imre projektmenedzser. − Tisztában kell lennünk azzal, hogy a projekt pontos, átlátható és költséghatékony megvalósítása rendkívül időigényes folyamat. Konzorciumi partnereink bizonyos szempontból könnyebb helyzetben vannak, hiszen míg egy magánépíttető akár egy nap alatt is megállapodhat egy kivitelezővel, addig a közpénzekből működő önkormányzat mind a jogszabályi kötelezettségek miatt, mind saját jól felfogott érdekében kénytelen hosszas, sokszor terhesnek tűnő, de mindenképp hasznos eljárásokat lefolytatni.

Bonyolult eljárások

Ilyen például a részletes kiviteli tervek elkészíttetése, az érintettekkel folytatott egyeztetések, az engedélyek beszerzése, a közbeszerzési eljárások lebonyolítása, majd végül a kivitelezők kiválasztása és a szerződések megkötése is.
− Kevesen gondolnak arra, hogy ezek az eljárások legtöbbször nem a hivatal nehézkes ügyintézése, hanem a minden érintett érdekeit védő jogszabályi előírások miatt lassúak. A közbeszerzések köztudomásúan hosszas folyamata azért szükséges, mert ha nem adnánk elég időt az ajánlattevőknek az ajánlataik alapos kidolgozására, akkor ez a későbbiekben bosszulná meg magát. Az eredményhirdetések után is kötelező a 10 napos szerződéskötési moratórium, amely nem fölösleges időhúzás, hanem ez a törvényi elem is az eljárások tisztaságát, a későbbi jogviták elkerülését szolgálja.
De térjünk rá a konkrét beruházások jelenlegi állásának ismertetésére…

Szépül a PIK

A Pestszentimrei Közösségi Ház átalakítása és felújítása már két hónapja elkezdődött, s a kivitelező által megadott ütemterv szerint halad. A tervek alapján az átalakítási munkálatok legkésőbb 2013. július végére befejeződnek. A használatbavételi engedélyek beszerzése után szeptember végétől a korábbinál még szélesebbre tárhatja kapuit az intézmény.

− Emlékszem, hogy a tavaly májusi projektnyitó rendezvényen drapériákkal, zászlókkal, virágokkal díszítettük fel a termet. A drapéria persze nemcsak díszként szolgált, hanem takarásként is. A megkopott falak takarásaként. Szeretném, ha a projekt őszi zárórendezvényén maga a megújult PIK lenne az esemény legnagyobb dísze – mondta Ódor Katalin, az intézmény igazgatója.

Költözések a PIK-nél

A PIK lakossági szolgáltatásai, tanfolyamai és klubjai ideiglenesen új helyszíneken érhetők el. Naprakész információk a www.pikhaz.hu honlapon találhatók.
Az OTP-fiók a munkák befejeztéig az Imre-Pontban, azaz a Kisfaludy utca 68/b alatt fogadja az ügyfeleket.
A PIK felújítási munkálatainak idejére a 166A, 266, 950, 950A jelű autóbuszok végállomását a BKV átmenetileg (várhatóan február 4. és 15. között) a Vasút u. 47/b mellől a Vasút u. 44. számú ház elé helyezi.
 


Nemes utca

A Nemes utca közlekedésfejlesztésével kapcsolatos közbeszerzési eljárás lezárult, az önkormányzat decemberben kötött szerződést a nyertes kivitelezővel. A munkálatok megkezdésének tehát már csak egyetlen akadálya van: az időjárás. Mivel külső, télen nem végezhető munkákról van szó, a Nemes utca átalakításának jelentősebb munkálatai leghamarabb március második felében kezdődhetnek el. (A kivitelező apróbb, burkolatok bontásával nem járó előkészítő munkálatokat persze az ezt megelőző időszakban is végezhet.)
Fontos tudni, hogy a Nemes utca közlekedésének fejlesztése nem azonos a régóta várt pestszentimrei csatornázási munkálatokkal. A csatornázás a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozik, s annak kezdetéről továbbra sincs információnk.
Időleges sávlezárások

– A felújítási munkák alatt a Nemes utca végig járható lesz, de időleges sávlezárásokra számítani kell. Ez praktikusan azt jelenti, hogy ezt az útszakaszt az autósoknak egyik irányból sem kell majd elkerülniük, de apróbb torlódásokra időnként számítaniuk kell – mondta Neubauer László, a kivitelező Rodart Kft. ügyvezetője. – A járdák elkészítése a gyalogosoknak okozhat apróbb kellemetlenségeket. A lakóházak, üzletek előtti szakaszokon a munkálatok megkezdése előtt minden érintett ingatlantulajdonost időben értesíteni fogunk.
 


Hősök tere

A Hősök tere felújításával kapcsolatos közbeszerzési eljárás jelenleg is folyamatban van. A szerződéskötés februárban várható, s a majdani nyertes kivitelező leghamarabb március 1-jén kezdheti meg a munkát, hiszen a parkosítási munkálatokra a kora tavasz a legalkalmasabb időszak. Ettől az időponttól a Hősök tere és így a játszótér is le lesz zárva.
Az Imre-ház átalakításával kapcsolatos közbeszerzési eljárás ugyancsak folyamatban van. A szerződéskötés várhatóan itt is megtörténik februárban, s a munkálatok ezek után haladéktalanul megkezdődhetnek.
Az említett négy projektelem maradéktalanul és határidőre megvalósulhat.

Üzlertház: Tavaszra fent lesz a tető

Tisztelt Kerületi Lakosok!

Ezúton értesítjük Önöket, hogy a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Ügyfélszolgálati Irodájának központi telefonszáma megváltozott. Az Ügyfélszolgálat 2013. január 1-jétől a 06-30-549-6922 telefonszámon érhető el munkanapokon
07:30 – 15:30 óra között (péntekenként 13:20 óráig).
Írásban továbbra is az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen várjuk észrevételeiket, bejelentéseiket.

Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt.