Tavaszra fent lesz a tető

Írta:  2013.01.25.
A szerződő cég szerint tavaszra tető lesz az új üzletházon a Nemes utca 15. alatt.
Nagyszabású projekt kezdetét jelentette be 2012. május 10-én a kerület vezetősége, illetve a projektet vezénylő Városrehabilitáció18 Zrt. vezérigazgatója: uniós támogatással elindulhatott a városrész magjának modernizálását célzó Pestszentimre-városközpont megújítása című program.
Ennek keretében az önkormányzat vállalta, hogy a kor követelményeinek megfelelően átalakítja a Pestszentimrei Közösségi Házat, megújítja a Hősök terét, a Nemes utca 16. alatt kialakítja a közösségi élet egy új terét, az Imre-házat, modernizálja az ügyfélszolgálatot, és kényelmes, biztonságos közlekedési infrastruktúrát alakít ki a területen. A projekthez konzorciumi partnerek is csatlakoztak. A Pestszentimrei Római Katolikus Plébánia és a Magyarországi Baptista Egyház Pestszentimrei Baptista Gyülekezete ősz végére elvégezte a templom, illetve az imaház felújítását, a JAG MK 3. Építőipari és Projektszervező Kft. pedig arra vállalkozott, hogy 2013 őszére kétszintes üzletházat épít a Nemes utca 15. alatt.
− Az egészbe azért vágtunk bele, mert egy kicsit megijedtünk – árulta el Papp Gábor, a JAG MK3 ügyvezetője, aki a Nemes utcában üzemelő Picur cukrászda tulajdonosa is. – A városközpont megújításának terve már 2009-ben megfogalmazódott. Akkoriban több tervet is véleményeztek, s az egyikben szerepelt a cukrászda környékének teljes átalakítása is. Mivel a Picur önkormányzati tulajdonú bérleményben üzemel, az akkori híresztelések alapján elképzelhetőnek tartottuk, hogy innen mennünk kell. Elkezdtük hát a megfelelő helyet keresni a költözésre.
A legmegfelelőbbnek a „régi szódás telke” tűnt a Nemes utca 15-ben.
− A telek egy optikai üzlet tulajdonosáé. A megállapodásunk úgy szól, hogy a felépítendő szolgáltatóház földszintjének fele az optikáé, a másik felét, ami körülbelül 120 négyzetméter, értékesíthetem. Elképzelhető, hogy cukrászda lesz a helyiségben – magyarázta Papp Gábor.Az üzletház felépítése eredetileg magánvállalkozásnak indult, csak később lett a Pestszentimre-városközpont megújítása projekt része.
− A korábbi érdeklődők sorra kihátráltak a projektből, mi viszont úgy döntöttünk, konzorciumi partnerként kedvezőbb feltételekkel tudjuk felépíteni az épületet, ezért csatlakoztunk – monda az ügyvezető.
A beruházás nem indult zökkenőmentesen. Az építkezésnek már ősszel meg kellett volna kezdődnie.
− A gondot az adminisztráció és a pénzhiány okozta. Nagyon sokáig tartott a megfelelő engedélyek beszerzése, de ezen végre túl vagyunk. Mivel mi konzorciumi partnerként veszünk részt a projektben, kapunk ugyan uniós támogatást, azonban az önkormányzatinál nagyobb mértékű önrészt nekünk kellett felmutatnunk. Nagyon nehezen ment a tárgyalás a bankokkal, de az OTP-ben most megfelelő partnerre találtunk, így végre hozzákezdhettünk az építkezéshez – árulta el Papp Gábor.
Az építkezés tehát megkezdődött, a tervek szerint tavaszra már a falaknak is állniuk kell.
− Teljesítenünk kell a határidőket, ez az uniós támogatás feltétele. A pályázat szerint szeptemberre már a teljes átadásnak meg kell történnie. Jelenleg a garázsszinttel vagyunk készen, körülbelül két héten belül a falazás kezdődik. A munkálatokat csak a szélsőséges időjárás lassíthatja le – fogalmazott a vállalkozó.
Azzal kapcsolatban, hogy milyen üzletek, szolgáltatóegységek működnek majd a Nemes utca 15-ben, még kevés részletet tudott mondani.
− Az önkormányzat megvásárol két helyiséget. Már tárgyaltunk érdeklődőkkel, de a helyiségeket csak most fogjuk meghirdetni. A legtöbben csak akkor szeretnek vásárolni, ha már látják, hol és mit vesznek. Erre pedig tavasszal lesz lehetőség.

Jól haladnak a fejlesztések