Diákok emlékeztek 1956-ra

Írta:  Puskás Attila 2016.10.26.

Három kerületi iskola közösen emlékezett meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról.

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 60. évfordulóján közös helyszínen, a Kondor Béla Közösségi Házban emlékezett a hősökre és a mártírokra a SOFI, a Csontváry Általános Iskola és Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium diáksága.

VAA 8129 copy
A program a SOFI fiataljainak emlékműsorával kezdődött, amely előtt Pál-Horváth Rita intézményvezető személyes okokból is megköszönte a tanulók munkáját.
- Először vagyok olyan iskolai rendezvényen, ahol 1956 hőseit ünneplik. Ugyanis amikor gyermek voltam, akkor nem szabadott erről a korszakról beszélni, az érettségi tételeink közül például hiányzott 1956. Bár tanultunk róla, az érettségi elnök kivette a tételek közül, nehogy elhangozzon, hogy ki mit gondol róla, és hogy otthon esetleg mit mondtak neki az ’56-os eseményekről. Amikor pedig szabad volt már emlékezni, akkor azok az intézmények, ahol dolgoztam nem merték a gyerekekkel ezt megfogalmazni.

VAA 8129 copy
A rövid bevezető után a színpadon két korszak is megelevenedett. Keveredett a mai világ a hatvan évvel ezelőttivel. Az 1950-es évek egyhangú viseletében, illetve korunk színes ruháiban a gyerekek felelevenítették az 1950-es évek hangulatát, versrészletekkel, a szemtanúk visszaemlékezéseiből idézve. Emellett, ahogy a kisgyerekek a téren, a narrátor által elmondottakat megjelenítve eljátszották a forradalom eseményeit.

VAA 8117 copy
Hasonlóképp színvonalas műsorral emlékeztek meg 1956-ról a Csontváry Általános Iskola tanulói is. A Vörösmarty iskola diákjai pedig a Gór Nagy Mária Színitanoda, a forradalom és szabadságharc eseményeit feldolgozó előadását nézték meg.