Hamarosan érkezik a meghívólevél

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.09.28.

Az idejében felismert mellrák jó eséllyel gyógyítható.

Hamarosan meghívót kapnak a HT Medical Centertől azok a kerületben élő 45–­65 év közötti nők, akiknek az utolsó mammográfiás vizsgálata óta eltelt két év. A szervezett (meghívóleveles) szűrés már 2002 óta folyik a kerületben szeptember közepétől az év végéig.

mammográfia

Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése. Az összes emlődaganat több mint 80 százalékát 50 éves kor fölött diagnosztizálják.
A kétévenként esedékes emlőszűrésre a 45–65 év közötti nők kapnak meghívót a XVII. kerületben működő HC Medical Centertől (Pesti út 177.). Az értesítésben megadott időpont módosítását az ott megadott telefonszámon lehet kérni. (Az intézmény az Országos Tisztiorvosi Hivatal által szervezett népegészségügyi program keretében mammográfiai szűrőcentrumként is működik.)

Fő a rendszeresség


Senki ne gondolja azt, hogy ha nem tapint, nem érez semmiféle változást a mellében, akkor nem szükséges részt vennie a mammográfiai vizsgálaton. A szűrés célja az, hogy felderítsék a tüneteket és panaszokat nem okozó, más módon még nem érzékelhető rendellenességeket.
A mammográfia tehát a korai felismerés eszköze, szerencsés esetben már egy félcentis daganatot is fel lehet ismerni. A minél koraibb felismerés azt jelenti, hogy mivel még kicsi, nagy valószínűséggel csak az emlőben lévő daganatról van szó, amelyet kisebb, kevesebb kellemetlenséget okozó beavatkozással lehet eltávolítani, illetve felszámolni. Minél nagyobb a daganat, annál valószínűbb, hogy a szervezet más részeire is átterjedt.

Kétévente menni kell


A mammográfiai szűrővizsgálatot kétévente meg kell ismételni, ötödször, hatodszor, hetedszer és még azután is el kell menni, mert a vizsgálat önmagában nem véd meg az emlőráktól, csak segíti a rosszindulatú elváltozás kezdeti szakaszban történő felismerését.

 

Ijesztő statisztikai adat: mellrák miatt évente mintegy 2600 nő hal meg Magyarországon, pedig ennek nem kellene így lennie, mert az idejében felismert mellrák jó eséllyel gyógyítható. Rendszeres szűrővizsgálattal a mellrák okozta három halálesetből egy megelőzhető.
Aki nem kap meghívót, mert nem tartozik a 45–65 éves korosztályba, azonban szeretne részt venni mammográfiai szűrésen, az a háziorvostól vagy a nőgyógyász szakorvostól kaphat beutalót a Zsebők Zoltán Szakrendelőbe, ahol előjegyzés alapján végzik a vizsgálatot. Ha valaki 45–65 év közötti, és két éve nem volt mammográfiás vizsgálaton, de nem kapott meghívólevelet, hívja a 465-3823-as telefonszámot, amelyen Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának munkatársai a TAJ-szám alapján tájékoztatást tudnak adni az érdeklődő saját szűrővizsgálatával kapcsolatban.
Akinek pedig panasza van, haladéktalanul forduljon szakorvoshoz, mert az idő életet menthet!

Kellemetlen, de nem fáj


A vizsgálat két-két röntgenfelvétel készítéséből áll a két mellről. Ahhoz, hogy jól értékelhető felvételt tudjanak készíteni, az emlőket össze kell nyomni. Ez a vérnyomásméréskor a mandzsetta szorításához hasonlítható kellemetlenséget okoz. Közvetlenül a menstruáció előtt nem tanácsos mammográfiára menni, arra a ciklus második hete a legalkalmasabb.

Ha találtak valamit


A vizsgálatkor megállapított eltérés először annyit jelent, hogy látható az emlőben valami, amiről meg kell állapítani, hogy az mi. Ilyenkor visszahívják az illetőt további vizsgálatokra, legtöbbször kiegészítő röntgenfelvételre, ultrahangvizsgálatra. A talált elváltozások legnagyobb része jóindulatú, kezelésükre általában nincs szükség.

Előzzük meg a bajt!


Megfelelő életmóddal (a dohányzás mellőzése, zöldségben, gyümölcsben gazdag táplálkozás, naponta legalább 30 perces közepes erősségű fizikai aktivitás, a testtömeg ideális keretek között tartása, legfeljebb mértékletes alkoholfogyasztás) a daganatos betegségek fele megelőzhető volna.


A felvételeket két orvos nézi meg egymástól függetlenül. Értesítést csak akkor küldenek, ha további vizsgálatra van szükség, ezért fontos, hogy mindenképp valóságos telefonszámot adjunk meg az adatfelvétel során. A leletet át is lehet venni a helyszínen. (Ezt a vizsgálat előtti adatfelvételkor lehet megbeszélni.)