Startolhat az Almáskert rendezése

Írta:  2013.01.29.
Megkezdődhet a közművesítés az Almáskertnek az Alacskai és a Határ út által határolt részén.
Megkezdődhet a közművesítés az Almáskertnek az Alacskai és a Határ út által határolt részén, miután decemberben sikeresen bejegyezték a terület telektulajdonosai által még októberben megalakított Imreforrás Víziközmű Társulatot. Pestszentimre fejlesztése szempontjából tehát jelentős előrelépés történt, és úgy tűnik, végre megoldható egy évtizedes probléma.
Az 1998 novembere óta belterületnek számító Almáskert legnagyobb gondja – mint minden kárpótlási területnek – a megosztottság. Mintegy 170 tulajdonos 143 telket birtokol itt, közülük néhányat az önkormányzat.

A közös cél előrevisz

Pestszentimre városközpontjának fejlesztése az előkészítés, a tervezés után a nyár elején a gyakorlatban is megkezdődött, s a hamarosan elinduló közművesítéssel az Almáskertben is komoly változások várhatók.


A fejlesztés célja az, hogy a terület megőrizze kertvárosias jellegét, ugyanakkor az ellátottságot és a városképet tekintve megfeleljen egy modern városrész követelményeinek. Ennek érdekében az önkormányzat értékesíteni kívánja a telkeit, amelyek közcélokra nem hasznosíthatók.
– A rendezési terv már készül, és amint az időjárás engedi, megindulhat a területrendezés, a közművesítés – mondta Lévai István Zoltán alpolgármester. – Azon a területen, amelyen az önkormányzatnak is van nyolc telke, a többi tulajdonos is pozitívan állt a változáshoz. A közös cél megvolt, és a munkacsoport közreműködésével sikeresen meg is valósult.

Aki kimarad, lemarad

A fejlesztés szempontjából az Almáskert legproblémásabb része az Alacskai út, a Határ út és az Orgonafüzér utca által határolt terület, amely kaotikus képet mutat, mert pár tulajdonos egyelőre nem hajlik a megegyezésre. Megoldás azonban itt is lehetséges, mivel az önkormányzat a szabályozási terv elkészítésével lehetőséget teremtett arra, hogy az egy tömbbe tartozó telkek tulajdonosai a többiektől függetlenül is társulhassanak.
– Így ez a néhány tulajdonos nem tudja megakadályozni a többieket a telkek kialakításában, majd a közművesítésében – mutatott rá Kapás Zsanett, a 2012-ben alakított Almáskert munkacsoport vezetője.