A rózsások kiruccantak

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.10.27.

A Rózsa Nyugdíjas klub tagjai, a kerületi önkormányzat pályázati támogatásával szeptember végén kiránduláson vettek részt a Dél-Alföldön.

A kirándulás elő állomása Kalocsa volt, ahol a nyugdíjasok megtekintették az Érdeki Palota keleti szárnyában Kárpát-medence, és egyben Magyarország legnagyobb egyházi könyvtárát, a Főszékesegyházi Könyvtárat. Ellátottak az Érdeki Kincstárba, ahol több ritkaság is található a középkorból, mint a Keresztelő Szent János faszobra, vagy a drágakövekkel díszített, aranyozott ezüst Szent-István herma.

KALOCSA BAJA HAJÓS 074
Dél körül a csapat folytatta útját Bajára, ahol idegenvezető bemutatta a város nevezetességeit. A nyugdíjasok megtekintették többek között a Sugovica folyóra néző reneszánsz olasz stílusú Szentháromság téren álló a mai városházát, a hajdani barokk Grassalkovich palotát, a Duna Hotelt, a Bácskai Kultúrpalotát, a Latinovits Zoltán Emlékmúzeumot, a Türr István Múzeumot. A rózsások lencsevégre kapták a Tóth Kálmán tér épületeit, a zsinagógát. Ez utóbbi 1845-ben elkészült neoklasszicista stílusú épület egykor négy-ötezer ember imahelye volt, ma – eredeti állapotát szem előtt tartva – a városi könyvtár és művelődési központ szerepét betöltve a könyvek temploma lett. Ezt követően a nyugdíjasok helyi kisvonattal a város vízparti részeivel ismerkedhettek meg. A kellemes napsütésben a Sugovica partján a Türr István (1848-as szabadságharcos) emlékmű és kilátónál pihenőt tartottak. Szép látványt nyújtott itt a folyó találkozása a Dunával. Átvonatoztak a szabadidős tevékenységre alkalmas Petőfi-szigetre, elhaladtak az uszoda előtt, ahonnan Hosszú Katinka világ- és Európa-bajnok, olimpikon pályája elindult.
A Sobri halászcsárdánál ért véget a vonatozás, ahová betérve bajai módon elkészített halászlével csillapíthatták éhségüket, majd Hajósra, a pincefaluba is ellátogattak. A Kovács borházban megismerkedtek a modern és hagyományos bortárolással. S ha már borospincében voltak, akkor megkóstolták a jóféle nedűket és dalra is fakadtak. Ezt követően jókedvűen szálltak be az autóbuszba és indultak Budapestre.