Márton-nap háromszor

Írta:  K.Gy, 2016.11.03.

Három eseményen is megemlékeznek a kerületiek az 1700 éve született Szent Márton püspökről.

Sok éve már, hogy a XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat először szervezett Szent Márton-napi ünnepséget a Piros iskola diákjai, tanárai és a szülők számára.

VAA 9023 copy

Sokáig családias hangulatú ünnepségnek számított az esemény, amelynek során a résztvevők saját készítésű lámpásokkal vonultak az iskolától a régi piactérre, hogy ott meggyújtsák és körülállják a hatalmas máglyát, amely mellett jólesett a közös éneklés, a forró tea és a saját készítésű sütemény. Idővel egyre több érdeklődő csatlakozott, tavaly pedig a XVIII. kerület önkormányzata Pestszentimrén is szervezett hasonló ünnepséget.
Idén a kettő egyesül: november 9-én és 10-én várják majd a felvonulókat, az első napon elsősorban a lőrincieket, a másodikon inkább az imreieket. Mint azt Molnár Hajnalka, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, a lőrinci rendezvényen szeretnék megőrizni az évek során kialakított hagyományt, a változás csupán annyi, hogy a felvonulás a Sztehlo gimnázium elől indul november 9-én 17 órakor. Az imrei eseményen is lesz felvonulás, máglya, finom falatok, de ott egy Szent Márton életét feldolgozó játékot is láthatnak majd a résztvevők. A kétnapos eseménysorozat fővédnöke Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere.
Az ünnepségsorozat méltó kiegészítője november 12-én a Pestszentimrei Közösségi Házban az a Márton-napi bál, amelyet a Vasvári Pál Polgári Egyesület szervez. A bál sztárvendége Varga Miklós lesz.