Az oktatás és az egészségügy szívügy

Írta:  2013.02.24.
A jövőben is vállalja az önkormányzat a kerületi járóbeteg-szakellátás fenntartását, és az állami alkalmazottá váló helyi pedagógusok ezután is megkapják a kerülettől az éves juttatásokat.

− A kerület hosszú évek óta többféle juttatással ismeri el és köszöni meg az itt dolgozó pedagógusok egész évi munkáját. Ezen juttatások közé tartozik egy ajándékutalvány és a bérlettámogatás is. 2013 elejétől nem az önkormányzat, hanem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a pedagógusok munkaadója, ezért az említett juttatásokat a megszokott formában már nem biztosíthatja az önkormányzat. Viszont nem szeretnénk, ha a pedagógusok elesnének ezektől, ezért keressük a megoldásokat. Azért tárgyaljuk a kérdést rendkívüli ülésen, hogy még idejében megtaláljuk a megfelelő megoldást – mondta Ughy Attila polgármester a képviselő-testület február 14-i ülésén.

Mi lesz a juttatásokkal?

A magyar pedagógusok munkáltatója 2013. január 1-jétől a magyar állam – ezzel a Városkép is több ízben foglalkozott –, vagyis az év elejétől a kerületi pedagógusok is az államot képviselő Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (KIK) kapják a fizetésüket. Ez áttekinthetőbbé teszi a hazai közoktatás finanszírozásának rendszerét, a szerkezeti átállás ugyanakkor számos kérdést vet fel. Ilyen például az, hogy miképpen kaphatják meg a kerületben dolgozó pedagógusok azokat a juttatásokat, amelyeket a polgármester említett a felszólalásában.
Az egész éves munkát az önkormányzat 2012-ig ajándékutalvánnyal köszönte meg. Ahogyan Ughy Attila fogalmazott, a XVIII. kerület szeretné, ha ettől a juttatástól továbbra sem esnének el a pedagógusok. Tekintettel a megváltozott helyzetre, az önkormányzat javasolta a KIK-nek, hogy a kerület átutalja a központi szervezet számlájára a juttatás összegét, hogy azt a KIK fizesse ki utalvány formájában a dolgozóknak. A KIK azonban mint országos szervezet nem tudja vállalni, hogy külön foglalkozzon a XVIII. kerülettel. Ezért a testület a következő megoldást fogadta el: az önkormányzat a Ptk. adta lehetőséggel élve közérdekű kötelezettségvállalást tesz. Ez ugyanis lehetőséget ad a juttatás további fizetésére.

Bérlet és pufferösszeg

A bérletekkel kapcsolatban a KIK területi szervezete, a XVIII. kerületi tankerület igazgatója fordult a képviselő-testülethez. Az egyeztetések eredményeképpen és a testület döntésének köszönhetően az önkormányzat vállalja, hogy februárban és márciusban fedezi az arra jogosult 59 kerületi pedagógus utazási bérletének költségét.
Ughy Attila polgármester már az egyik decemberi testületi ülésen jelezte, hogy az önkormányzat fel kíván készülni a szervezeti átállás közben felmerülő esetleges váratlan kiadásokra. A képviselők most arra voksoltak, hogy a kerület az általános tartalék terhére képezzen egy legfeljebb 10 millió forintos puffertételt erre a célra.


Szívügy az egészségügy

Az önkormányzat többször kifejezte már, hogy különös felelősséget érez a kerületi betegek egészségügyi ellátásért. Legutóbb a nyár végén, kora ősszel volt példa erre, amikor a kerület vezetősége konzultációt kezdeményezett a kórházi járóbeteg-ellátással kapcsolatban felmerülő új kérdések tisztázására. Ezen a találkozón részt vettek a helyi szakintézmények képviselői, a háziorvosok és a terület ellátásáért felelős kórházak vezetői is.

Az önkormányzat 1993 óta irányítja a kerület egészségügyi ellátását, amelybe – a számos háziorvosi rendelő mellett – 2009 óta már két szakrendelő is tartozik 70 szakorvossal és 300 dolgozóval. A kerület egészségügyi ellátásának szervezettsége azért is fontos, mert Pestszentlőrinc-Pestszentimre részben az agglomerációt is ellátja. Az önkormányzatoknak a törvényi előírás szerint február 15-ig kellett dönteniük arról, hogy vállalják-e április 30. után is a járóbeteg-szakellátást. A XVIII. kerület képviselő-testülete egyértelmű igennel válaszolt a kérdésre.