Párhuzamos sorsok

Írta:  P.A. 2016.11.10.

A holokausztra emlékezik az Élet Menete Alapítvány Párhuzamos sorsok című vándorkiállítása.

A Külvárosi Zsidó Vallási és Kulturális Egyesület és a Tomory Lajos Múzeum együttműködése révén létrejött tárlat először november 18-ig látható a Múzeumsarok Kiállítóhelyen.
A fényképekkel illusztrált tablók az európai zsidóság tudatos elnyomásának, majd az elpusztítására tett kísérletnek fejezeteit mutatják be. A fényképeken a holokauszt ismert eseményein kívül fellelhetők olyan ismert emberek portréi is, akik gyerekként, fiatalemberként átélték, túlélték a náci haláltáborok borzalmait. Ilyen például a Nobel-díjas író, Kertész Imre vagy a háborút követő évek legismertebb „nácivadásza”, a háborús bűnösöket felkutató Simon Wiesenthal. A párhuzamos sorsok címre utalva a másik oldalon olyan személyek szerepelnek, akikről idős korukban – mint az ugyancsak Nobel-díjas német író, Günter Grass esetében -, vagy csak haláluk után derült ki (ilyen volt a Derrick nyomozó szerepében világhírűvé vált Horst Tappert), hogy a II. világháborúban a Waffen-SS alakulataiban szolgáltak.

IMG 1774
- Idén nincs kerek évfordulója a holokausztnak, s talán valakiben felvetődhet a kérdés, hogy mégis miért kell rá emlékeznünk? A válasz egyszerű. Azért, hogy soha többé ne történhessen meg hasonló, a szüleink, nagyszüleink vagy éppen dédszüleink múltbéli sorsa ne váljon a mi gyerekeink jövőjévé – mondta a kiállítás november 10-i megnyitóján Gábor Veronika, az Élet Menete Alapítvány képviselője.
Galgóczy Zoltán alpolgármester szerint azért is fontosak a hasonló megemlékezések, mert több ismeretet nyújtanak a gyerekek számára a történelem órák száraz tananyagánál.
- A fényképek, az ismertetők és a modern technika bevonásával, egy tablet segítségével elérhető plusz információk közelebb hozzák a mai fiatalokhoz a történelemnek ezt a tragikus, sötét korszakát – mondta Galgóczy Zoltán, hozzátéve, hogy a kiállítás abban is segít, hogy megbecsüljük azt, hogy Európában, Magyarországon békében tudunk élni.
A kiállítás keddtől-szombatig 14 és 18 óra között, vagy csoportok számára előzetes bejelentkezéssel (a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen) más időpontban is megtekinthető.