Virágok és portrék

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.11.12.

Fircák Irén Kárpátaljáról származó, kerületünkben élő festőművész kiállítása nyílt meg november 8-án a Kondor Béla Közösségi Házban.

A művésznő csodaszép festményekkel és tussal készült remek grafikákkal örvendeztette meg az érdeklődőket. A képeken a borongós ősz közepette a nyár ezer színeiben pompázó virágait hozta el nekünk, hogy mindannyiunk szívét egy kicsit megmelengesse. A tussal, pontozós technikával készült portréi „megszólítanak” minket, mesélnek a modellek életének nehézségeiről, tragédiáiról. Fircák Irén Bilke nevezetű faluban, Kárpátalján született. Édesapja meghalt a japán háborúban, nagybátyja a világhírű Fircák Iván „Kroton”, a Kárpátalja „Herkulese” amiben csak tudta, segítette unokahúgát, és sok szeretetet is adott neki. A nagybátyjától több mindenben példát vett, többek közt sokat sportolt, amitől edzett lett, ezért le tudta győzni az élet nehézségeit. Az iskolában a rajztanára felfigyelt rendkívüli festői adottságaira, ezért azt tanácsolta édesanyjának, hogy Irén művészeti területen folytassa majd a tanulmányait.

DSC 0243 copy

Sikeresen felvételizett az ungvári iparművészeti főiskolára, ahol nemcsak festészettel és grafikával foglalkozott, hanem kerámiakészítéssel is. Tanárai híres festőművészek voltak: Medveczky Edit, Balla Pál, Harapko János és mások. A művésznő életútja hosszan kanyargott szülőfalujától Pestszentlőrincig, ahol jelenleg is él és alkot. Azonban a szíve még mindig ott van Kárpátalján, az ott kapott impulzusokat, életérzéseket, élményeket fogalmazza meg ecsettel és tollal, sőt azokat időnként versbe is önti. A kiállítás megnyitóján Császár Bíró Lillának, a Kondor Béla Közösségi Ház vezetőjének üdvözlő szavait követően Kramarenko Viktor, az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanár nyitotta meg a november 18-ig megtekinthető tárlatot. Nagy Lászlóné zongorán, Mihály Veronika hegedűn működött közre. A rendezvényen részt vett Medve Lászlóné, a XVIII. kerületi ruszin nemzetiségi önkormányzat elnöke, aki szintén meleg szavakkal köszöntötte a művésznőt.

DSC 0231 copy