Jó hangulat, sör és tánc

Írta:  Puskás Attila 2016.11.14.

Sörfesztivál keretében találkoztak a XVIII. kerület német származású polgárai.

A pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskolában megtartott rendezvény résztvevőit az önkormányzat nevében Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte.

VSZ 6088 copy
- A Magyarországon élő 13 nemzetiség közül tizenkettőnek a kerületünkben is aktív közösséget alkot. Ezek közül az egyik legnagyobb létszámú a német nemzetiség. Pestszentlőrincen és Pestszentimrén is működik német nemzetiségi iskola. A fesztivált rendező Németszármazású Polgárok Egyesületének, és természetesen nemzetiségi önkormányzatnak köszönhetően erős a német érdekképviselet a kerületben – mondta köszöntőjében az alpolgármester.

VSZ 6077 copy
A korábbi években Sváb Bál, illetve Sváb Party néven lezajló rendezvény idén új körítést kapott a bajor sörfesztivál, az Oktoberfest mintájára.
- Nyáron a Német Nemzetiségii Önkormányzat küldöttségének tagjaként Rodingban jártunk. A testvérvárosban éppen egy több nemzetiséget bemutató fesztivál volt, és a német utcában egy hangulatos mini sörfesztivált rendeztek. Innen jött az ötlet, hogy idén ne elegáns báli külsőségek közepette találkozzunk, hanem, aki tud, érkezzen népviseletben, ezzel is hozzájárulva az est jelegéhez – mondta el Nagy András főszervező.
A Piros iskola tornatermében felállított sörpadok hamar megteltek, az asztalokon a sör mellé való perecek tornyosultak, és a habos nedű hamar fogyni kezdett. A megnyitó műsorban előbb házigazda iskola tanulóinak mutattak be néhány német néptáncot , majd a XVIII. kerületi Liederschatz kórus dalai csendültek fel. A nyitányt a Táncsics Német Nemzetiségi Általános Iskola tánccsoportjának fellépése zárta, majd szabaddá vált a táncparkett. Az igazi sváb és bajor hangulatról a Komárom-Esztergom megyei sváb községből, Szomorról érkezett Somorer Jungs zenekar gondoskodott.

VSZ 6034 copy