Tanuljon nyelvet a városházán!

Írta:  2013.03.06.
Nyelvi és informatikai tanfolyamok indulnak az önkormányzat támogatásával.
A felmérések szerint folyamatosan javul a magyarok nyelvtudása, de azért bőven van még mit tanulnunk, hogy a skandináv, a holland vagy a német átlagember felkészültségét elérjük. A kerületben kedvezményes nyelvtanfolyamok indulnak.

„Tanuljál nyelveket, s meglátod, megért majd az egész világ” – így hangzott egy nyelvtanulásra ösztönző hirdetés énekelt szlogenje több mint harminc évvel ezelőtt. Régi a bölcsesség, de – úgy tűnik – azóta sem vettük elég komolyan: a nyelvtudásunk ugyanis erősen elmarad az európai átlagtól.

Lemaradva

A 25 és 64 év közötti magyarok jelentős hányadának, 74,8 százalékának semmilyen idegennyelv-ismerete nincsen − tette közzé a Magyar Oktatási Hírügynökség két éve az EU statisztikai hivatala, az Eurostat kutatási eredményeit. Az elemzésből az is kiderül, hogy a kontinensen csak Románia és Törökország áll mögöttünk. Mindezt kevéssé enyhíti az, hogy a felmérések szerint a nyelvtanulási kedv valamelyest növekszik hazánkban.
Ami ez európai gyakorlatot illeti: az a minimum, hogy valaki az anyanyelvén kívül legalább egy nagy nyelvet (angol, francia, német, spanyol, olasz) beszél. A közösség munkapiacán ma már elvárás még egy kis nyelv ismerete is: például a hollandé, a dáné, a svédé. A kép pedig úgy teljes, ha tudjuk, hogy napjainkban egyre természetesebb dolognak számít keleti nyelvet is beszélni. A nemzetközi gazdaság trendjeiből következik, hogy ma egy jó álláshoz szükséges például az orosz, a kínai vagy a török ismerete.

Új távlatok

Rá kell tehát kapcsolnunk. Az oktatási intézmények igyekeznek lépést tartani, és bőséges a nyelviskolák kínálata is. Ma már gyakorlatilag bármilyen nyelv tanulható off- és online szisztémában, csak bírni kell pénztárcával.

Kucsák László
Az Európai Unió a kedvezőtlenebb anyagi kondíciókkal rendelkező régiókban, közösségekben támogatja a nyelvoktatást. Magyarország az Új Széchenyi Terven keresztül hívhat le 12,5 milliárd forintot erre a célra. Pályázat útján az önkormányzat is részesülhet e támogatás egy részében, ennek köszönhető, hogy hamarosan 90 órás kezdő, alap- és középszintű képzés indul angol és német nyelvből. A tanfolyamot elvégzők Europass-tanúsítványt kapnak.
A tanfolyamokat kimondottan felnőttek számára szervezik, vagyis olyanok jelentkezhetnek a kurzusokra, akik nincsenek jogviszonyban valamelyik oktatási intézménnyel. A cél az, hogy az oktatásból már kikerült állampolgárok is minőségi nyelvtudást szerezzenek, és így nagyobb eséllyel indulhassanak a munkaerőpiacon. A nyelvtanfolyamokat a városházán tartják majd.
− A munkaerőpiacon egyre fontosabb a nyelvtudás. Egyrészt az információáramlás felgyorsulásával együtt járt a technológiák gyors cserélődése, amely megköveteli, hogy a felhasználó idegen nyelven is értelmezni tudja a szükséges ismereteket. Másrészt a munkakapcsolatok egy jelentős része már a határon túlra mutat. Mindenképpen előnyben van az, aki partnereivel képes megértetni magát – mondta Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester.

A digitális világ

Nem állunk túl jól az unión belül az informatikai ismeretekkel sem. A fiatalok számára teljesen természetes a legkülönbözőbb informatikai eszközök, alkalmazások használata, ők magabiztosan mozognak az internet és a közösségi média világában is. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a negyven fölöttiek jóval kevesebb informatikai ismerettel rendelkeznek, az ötven évnél idősebbek számára pedig egyáltalán nem természetes a számítógépek, okostelefonok, tabletek és az ezekhez kapcsolódó rendszerek alkalmazása. Az uniós hátterű önkormányzati támogatás a kerületben ezen is segít.
− Szinte már elképzelhetetlen olyan munkafolyamat, amelyhez ne kapcsolódnának informatikai felhasználások. Még a legegyszerűbb szakmunkákhoz is szükség van alapvető informatikai ismeretekre. A technológia megismerése önmagában is előnyt ad a munkaerőpiacon, arról nem is beszélve, hogy a használatával új ismeretekre is szert lehet tenni. Szeretnénk azt a korosztályt bevonni ebbe a folyamatba, amelynek tagjai életkoruknál fogva, a munkájukból adódóan vagy éppen lehetőségek híján nem tudták eddig elsajátítani a számítógép kezelését. Terveink szerint az informatikai képzést a Kondor Béla Közösségi Házban tartjuk majd – mondta Kucsák László.