Beszédfejlesztés játékosan

Írta:  Puskás Attila 2016.11.17.

Hogyan lehet hatékony a logopédia? Erről is beszéltek a Kondorban rendezett konferencián.

Többek között a beszédfejlesztés játékos módszereiről, a szülők gyerekekkel való közös játékának fontosságáról, otthon is elkészíthető beszédfejlesztő eszközökről, és a játékosság élettani hátteréről szólt a Kondor Béla Közösségi Házban megrendezett logopédiai konferencia.

IMG 1812
Amint arra Jankó István, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat koordinációs főigazgató helyettese rámutatott, már az egynapos előadássorozat címe – Játszva beszélni, beszélve játszani - is egy nyelvi játéknak tekinthető.
- Aki rendszeres vendége erre, illetve a hasonló szakmai összejövetelekre, az tapasztalja, hogy az előadások mindig a gyakorlat oldaláról közelítik meg a logopédiát. Számos olyan hasznos módszert mutatnak be, melyek a beszédfejlesztő munka során jól hasznosíthatók – mondta a konferenciát megnyitó a Jankó István, aki a november 15-i előadások egyik legfontosabb pontjaként a szülők játékban való részvételét emelte ki. – Nagyon fontos, hogy a szülő együtt játsszon a gyerekkel. Nincs annál rosszabb dolog, mint ezt a feladatot letudni azzal a manapság sajnos nagyon is jellemző módszerrel, hogy a gyerek kezébe adjuk a mobiltelefont, tabletet, hogy azzal játsszon. Fontos, hogy a szülőket is meg kell tanítani játszani.

IMG 1814
Szarvas Attila alpolgármester rövid köszöntőjében a korai beszédfejlesztés fontosságát illetően személyes családi, illetve filmélményére is utalt.
- Pár éve ikerfiaimnak javasolták, hogy néhány hang kiejtésének finomítása érdekében vegyenek részt logopédiai foglalkozásokon. Izgalommal vártuk ezeket az alkalmakat, de hamarosan megnyugodtunk, mert a gyerekek lelkesen, vidáman vettek részt a foglalkozásokon, otthon pedig elszórakoztatták a családot az ott tanult trükkös nyelvformáló gyakorlatokkal. Nem beszélve arról, hogy milyen büszkék voltak, amikor szebben, tisztábban tudtak kiejteni egy-egy hangot – mesélte Szarvas Attila, majd a Király beszéde című film kapcsán utalt a felnőttkori tiszta beszéd fontosságára. – A filmben VI. György brit uralkodó történetéből is kiderül, hogy felnőttként milyen nehéz korrigálni a rosszul berögzült technikákat, hangokat. Ezért is jó, hogy gyermekeink ma már egészen kicsi korukban szakértő kezekbe kerülve, vidáman, játékosan kaphatnak segítséget. Anyanyelvünk, beszédünk tisztább kiejtése személyiségünk fejlődésére is kedvező hatással van. Segítséget nyújt az óvodai, iskolai beilleszkedésben, sőt hosszútávon a felnőttkori céljaink megvalósításához is.

IMG 1810